МІОК Львівської політехніки долучився до панельної дискусії з питань українських біженців

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

17 березня 2022 року Оксана П’ятковська, заступниця директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», виступила модераторкою дискусійної панелі Stand with Ukraine: Refugees. Захід організував та провів Український католицький університет (Школа публічного управління). Робоча мова – англійська.

Ключовим спікером події був Френк Дювель (Franck Düvell), відомий дослідник і експерт з питань міграції та біженців, старший науковий співробітник, координатор консорціуму «Дослідження примусової міграції та біженців: мережа та передача знань» Інституту міграційних досліджень та міжкультурних досліджень (IMIS) Університету Оснабрюк, керівник відділу міграції Німецького інституту інтеграції та міграційних досліджень (DeZIM), Берлін (2018–2020); старший науковий співробітник і доцент Центру міграції, політики та суспільства (COMPAS) Оксфордського університету (2006–2018).

Френк Дювель презентував наукові здобутки та дослідження у контексті вимушеної міграції на Сході «Forced Migration in the Global East – a neglected field of research». У своєму виступі він охарактеризував військові дії у країнах Сходу, що стали причинами масових потоків вимушених переселенців, та, зокрема, підкреслив ключову роль росії як країни, що є причетною до воєнних дій, а відтак – причиною появи мільйонів біженців.

Серед запрошених панелістів були Катерина Прищепа, керівниця проєктів у Європейському коледжі (Project Officer at the College of Europe), яка активно працює волонтеркою в Польщі, надаючи допомогу українським біженцям у цій країні, а також студентки Українського католицького університету, які стали шукачками міжнародного захисту в ЄС: Олена Ябчанка (Польща) та Наталія Стародуб (Німеччина).

Відкриваючи дискусію, Оксана П’ятковська наголосила, що «згідно з даними Агентства ООН у справах біженців, лише за перший тиждень після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну (24 лютого 2022 року) понад мільйон біженців з України перетнули кордони з сусідніми країнами. Значно більше перебувають як всередині нашої країни, так і за її межами. Останні статистичні дані (станом на 16 березня 2022 року) свідчать про майже 3,2 мільйона українських біженців, з яких понад 1,9 мільйона зупинилися в Польщі». З огляду на це, учасники панелі на основі власного досвіду розповіли, як проходять потоки біженців з України до Польщі та Німеччини, які виклики стоять перед українцями у цих країнах, хто надає реальну допомогу українським біженцям. Окремо обговорили питання інтеграції та міграційної політики ЄС, зокрема оновлені підходи, спрощені процедури перетину кордону та вимоги щодо перебування на території цих країн, можливості для працевлаштування, соціальні гарантії, а також специфічні види допомоги збоку урядів чи місцевої влади.

До події також долучилися й інші працівники МІОКу, а саме: Юрій Марусик, науковий співробітник, та Ольга Долінська, соціологиня.