Міністерство освіти і науки рекомендує закладам освіти взяти участь у конкурсах нового етапу Програми ЄС Еразмус+

Міністерство освіти і науки України
Лого Erasmus+

Міністерство освіти і науки України інформує, що Європейське виконавче агентство з питань культури та освіти (EACEA) в рамках Програми Європейського Союзу Еразмус+ (далі – Програма) у грудні 2021 року оголосило про відкриття конкурсів нового етапу з розширеними можливостям міжнародної співпраці у сферах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти на 2021–2027 роки.

З метою продовження фундаментальних змін в сфері освіти, спрямованих на модернізацію та вдосконалення вітчизняної системи вищої та професійної освіти, незмінності курсу України в частині європейської інтеграції та виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, рекомендуємо закладам освіти взяти участь у конкурсах Програми ЄС Еразмус+ за різними напрямами і типами проєктів нового етапу Програми.

Окрім основних пріоритетів, визначених Європейською Комісією для участі в конкурсах Програми (забезпечення та покращення якості освіти; інклюзія та гендерна рівність; зелені та цифрові трансформації в освіті та суспільстві; вища освіта; геополітичний вимір), Міністерство освіти і науки України під час підготовки проєктних заявок рекомендує враховувати такі ключові пріоритети.

  • Пріоритет 1. Удосконалення підходів до навчання та викладання.
  • Пріоритет 2. Створення гнучкої системи освіти дорослих.
  • Пріоритет 3. Розбудова партнерств та обмін кращими практиками.
  • Пріоритет 4. Цифровий розвиток і цифрові трансформації.
  • Пріоритет 5. Якісна підготовка кадрів в системі професійної (професійно-технічної) освіти.

Звертаємо увагу, що під час підготовки структурних проєктів за напрямом КА2 «Розвиток потенціалу вищої освіти», де Міністерство освіти і науки України виступає партнером, заклади вищої освіти мають обов’язково враховувати зазначені пріоритети.

З метою отримання мандату підтримки від Міністерства освіти і науки України за цієї категорією проєктів проєктна команда має до 28 січня 2022 року надіслати короткий опис проєктної заявки (мета, завдання, напрями діяльності та очікувані результати, інновації та запланований вплив на індивідуальному, інституційному, місцевому та національному, системному рівнях, запланований склад партнерства структурного проєкту) до директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик Міністерства освіти і науки України на електронні адреси shkabko@mon.gov.ua, husak@mon.gov.ua (контактна особа – державний експерт експертної групи з європейської інтеграції Сергій Шкабко, тел. (044) 481 32 08).

Докладна інформація про Програму ЄС Еразмус+ та конкурси проєктів з активними посиланнями – у листі Міністерства освіти і науки України № 1/4-22 від 04.01.2022 року «Щодо участі закладів освіти України у Програмі ЄС Еразмус+».