Менеджер паролів та шифратор даних: стартапи студентів програми «Кібербезпека» у Львівській політехніці

Львівський ІТ Кластер
Ілюстрація до матеріалу

Війна – це не причина ставити на паузу якісну IT-освіту. Відтак, у Львові продовжують діяти 18 оновлених бакалаврських програм у 4 університетах (Національному університеті «Львівська політехніка», Львівському національному університеті імені Івана Франка, Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності та Львівській національній академії мистецтв), на яких навчаються 4 500 студентів.

Їхнє навчання з перших днів максимально підлаштоване під потреби індустрії. Так, другокурсники програми «Кібербезпека» у Львівській політехніці минулий навчальний семестр разом з менторами з IT-компаній працювали над власними проєктами. Серед розробок – шифратори даних, менеджери паролів, сайти для гостей міста і переселенців, а ще застосунки для студентів. Отож, докладніше про декілька з них.

CooKey: сховає ваші паролі від сторонніх очей

CooKey – це менеджер паролів. Команді вже вдалося реалізувати функції збереження наявних паролів та генерацію нових за різноманітними параметрами.

«Паролі легко забуваються. Записування паролів в окремому файлі чи блокноті може призвести до потрапляння вашої важливої інформації і взагалі всіх особистих даних у сторонні руки. Проте завдяки менеджеру паролів можна позбутися частини цього стресу й отримати захищений доступ до будь-якого свого облікового запису», – розповів Іван-Юліан Пляцушок, дизайнер команди.

Цей застосунок не схожий на жоден із наявних конкурентів, адже його розробили спеціально під реалії нашого часу. Він містить фейковий майстер паролів, який може буде корисний людям, що перебувають на окупованих територіях. Адже під час проходження блокпостів або ж навіть просто на вулиці окупанти можуть перевіряти телефони. Якщо росіяни знайдуть у мобільних пристроях проукраїнські дописи або ж інформацію про підтримку ЗСУ, люди можуть не лише втратити свою свободу і здоров’я, але й життя.

«Людина може ввести запасний майстер паролів і потрапити на фейкову сторінку з неправдивими паролями. Таким чином вона потенційно може захистити свої дані», – розповіла Анастасія Бойко, Backend Developer команди.

CipherTool: зашифрує ваші дані

CipherTool – це проєкт, створений для розвитку доступності безпеки передавання файлів у мережі. Студенти кажуть: інструмент допоможе убезпечити від витоку даних як великі компанії, так і окремих користувачів.

«Програма працює за таким принципом: користувач обирає пароль та спосіб шифрування. Після цього він може або надіслати файл, або ж лишити собі. Щоб дешифрувати документ, достатньо лише ввести ключ – і отриманий файл не буде відрізнятися від оригіналу», – розповідає Данило Волков, Team Lead команди.

Інструмент, створений студентами, неймовірно актуальний. Адже витоки даних стаються ледве не щодня, і від цього страждають навіть такі гіганти, як компанія Twitter. Наприкінці грудня 2022 року стало відомо, що у компанії стався витік даних. Хакери вкрали адреси електронних скриньок понад 200 мільйонів користувачів і розмістили їх на форумі.

Більше про бакалаврські програми ІТ Кластеру у Львівській політехніці