Меморандум між Львівською політехнікою та Славутською міською радою як намір покращувати екологічну ситуацію

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Славуті

Львівська політехніка підписала Меморандум про співпрацю зі Славутською міською радою (Хмельницька область). Ще до цього відбулася зустріч представників кафедри екології та збалансованого природокористування нашого університету з міським головою Славути.

Основне зацікавлення влади міста – запровадити сучасні системи поводження з твердими побутовими відходами. Ця категорія охоплює багато різних пунктів, від картону до скла, і це викликає певні проблеми в ході утилізації, що потребує додаткового сортування на підвиди. У Славуті це питання завжди актуальне, і влада міста розробила певні механізми поводження з твердими відходами, тут завжди відкриті до експериментів, інновацій та модернізації.

«Ми хочемо визначити, як максимально ефективно сортувати сміття, на скільки компонентів, і що далі з ним робити. Дуже важливо побачити наскільки ефективно ми зможемо зреалізувати переробку в нашому місті, тобто локально, не у величезних обсягах. До того ж, є категорії відходів, де ще не існує механізму переробки, тому хочемо ті напрацювання , які є в університетах, технології, які ви розробите в майбутньому, разом пробувати, експериментувати, а далі поширити на території наших громад. Загалом ми до цього готові, ініціативи люди активно сприймають, тож маємо можливість та бажання продовжувати розвиватися в цьому плані», – розповів міський голова Славути Василь Сидор.

Для кафедри екології та збалансованого природокористування це не перший такий масштабний і серйозний практичний кейс. Уже є певні напрацювання, які можна пробувати зреалізувати в Славуті. Та бажання та проблеми міста спонукають до розробки нових проєктів, що і передбачає Меморандум.

«Є дуже багато проблем, не технічних, а психологічного і виховного характеру. Для цього потрібна зміна людської свідомості, а це непростий процес. За прикладом Польщі, необхідно стимулювати провадити попереднє сортування сміття в містах та домівках, а не на заводі. За часи радянської влади українці звикли, що їх дурять, і сьогодні жодна громада не погоджується на створення регіонального сміттєпереробного заводу, який необхідний, і тому валиться система», – зазначив Мирослав Мальований, завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування.

Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті Фото із зустрічі у Славуті