Випускниця ІППТ Мар’яна Кавин: «Роби все, що можеш, з тим, що маєш і там, де ти є зараз»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Мар’яна Кавин

Це життєве кредо експертки з обліку, оподаткування та аудиту, ексдиректорки Західної консалтингової групи, екскерівниці Академії професійного бухгалтера, блогерки Мар’яни Кавин, яка свій кар’єрний шлях розпочала в рідному Інституті підприємництва та перспективних технологій.

Мар’яна Кавин зустрілася зі студентами ІППТ і прочитала їм лекцію «Бухгалтер в Україні: можливості та перспективи», де надала корисні лайфхаки та поспілкувалася зі студентами.

Я дуже рано відчула смак роботи під час навчання. Це мене повністю захопило, – наголосила лекторка.

Окрім роботи, вона протягом двох років активно веде податковий блог на ютубі. І ділиться своїми професійними порадами у постійних авторських рубриках: ранкова КАВА з КАВИН, автоматизація операцій у програмі 1С, МСФЗ + податки онлайн курс, просто про податки (відеоінструкції для бухгалтерів). Також пропонує радіовипуски, що колись готувала разом з Оксаною Чиж.

Спікерка наголосила студентам на кількох основних порадах.

Обирайте складнішу роботу, а не високу зарплату.

Зміщуйте акцент із розміру зарплати доти, доки не станете досвідченим фахівцем. Коли вам будуть пропонувати роботу, завжди обирайте ту, що найскладніша, найзаморочливіша, де є великий обсяг для реалізації. А достойна винагорода – буде, це такий бонус, що додається за добре виконану працю.

Робота має бути цікава.

Якщо це явно не твоє, ти мучитимешся та зиркатимеш на годинник в очікуванні кінця робочого дня. Якщо вона цікава, то й день минатиме, наче декілька хвилин.

Робота – твоє хобі.

Якщо твоя робота збігається зі захопленням, то не матимеш конкурентів. А що таке хобі? Це та робота, яку ти готовий виконувати без грошей. Якщо ти знайшов те, від чого отримуватимеш кайф, якщо те, що ти робиш, людям ще й потрібне, – тобі даватимуть високу зарплату.

Винагорода буде.

За платню думати не треба, адже якщо працюють попередні чинники – вона гарантована. Думайте лише про ту цінність, яку ви можете дарувати своєю діяльністю.

За всі роки я багато стикаюся з тим, що люди, шукаючи роботу, передусім запитують: «Яка оплата праці? Який колектив? А добиратися мені буде далеко чи ні?». Як на мене, це все – взагалі порох та сміття, що не мало би впливати на ухвалювання рішення щодо того, йти сюди працювати чи ні, – додає Мар’яна Кавин.

Про враження від зустрічі з лекторкою розповіли студенти-фінансисти.

Надія Стеців: Мені лекція дуже сподобалася, я теж хотіла би бути бухгалтером, адже він працює з великими числами, а робота фінансиста – більш «розмита».

Діана Мороз: Мар’яна Кавин подала доволі цікаво всю інформацію. Загалом я захоплена лекцією – все сподобалося.

Захід відбувся у рамках проєкту «Фінансова та цифрова грамотність студентів», мета якого – залучення представників стейкхолдерів до участі у навчальному процесі, розробці освітньо-професійних програм та розвитку інституту.

на лекції «Бухгалтер в Україні: можливості та перспективи» на лекції «Бухгалтер в Україні: можливості та перспективи» на лекції «Бухгалтер в Україні: можливості та перспективи» на лекції «Бухгалтер в Україні: можливості та перспективи»