Майстер спорту з настільного тенісу Олег Біндас: навчання спорту не завадить!

Олександр Катанов, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Олег Біндас

Доволі багато студентів стикаються із проблемою сумісності навчання з іншими активностями. До прикладу, чимало з них скаржаться на те, що важко вчитися й розвивати спортивну кар’єру, апелюючи тим, що потрібно щось обрати одне. Олег Біндас, майстер спорту з настільного тенісу впевнений, що це повна маячня і в нашому інтерв’ю він це спростовує.

Олеже, як нам відомо, ти є майстром спорту із настільного тенісу. Розкажи про свою спортивну кар’єру до того, як вступив у Львівську політехніку.

– Так, все вірно. Почалося все зі школи, якщо конкретніше – від другого класу. Мене батьки завели до спортивної школи «Прудкий м’яч». Одного разу я побачив, як грала в теніс похресниця мого тата. Мені дуже сподобалася динаміка цього спорту, сподобалося те, як швидко реагують на політ м’яча, координація рухів. Один раз я спробував зіграти, сподобалося й батьки записали мене в спортивну школу. Згодом це переросло зі звичайного хобі в щось більше. Я почав надавати цьому великого значення й приділяти чимало часу. До 11-го класу тренувався в цій школі. Далі було декілька університетів, зокрема в інших містах. Проте, я дізнався, що в Політехніці доволі сильна команда тенісистів. Я хотів представляти університет на змаганнях різного рівня і тренуватися з кращими.

Були у тебе вже змагання за збірну нашого університету?

– Так, звісно. Як тільки я вступив до Львівської політехніки, я одразу почав виступати на змаганнях. Ми нині входимо до найвищої ліги в Україні – до Суперліги. Уже третій рік тримаємося на цій позиції. Одного разу навіть потрапили в Євролігу.

Зрозуміло, а як відбувається відбір на українських чемпіонатах? Які команди є прямі суперники Львівській політехніці?

– Станом на сьогодні є чимало команд, проте потенційних конкурентів у нас не так багато. Львівських команд є дуже мало. Взагалі існує чотири ліги: регіональна, перша, вища та суперліга. Вони розташовані в порядку своєї статусності та рівня гри тенісистів. Нині вища ліга й супер ліга майже однакові за рівнем. Найсильніші команди це ті, у кого в збірній є китайці. Це може прозвучати смішно, але так є. Вони показують найвищий рівень майстерності. Якщо проти тебе виступає команда з китайцями, на перше місце можеш не розраховувати.

Оціни рівень та умови тренування в Політехніці.

– Нашому тренеру 74 роки. Він є дуже досвідчений і деколи допомагає своїми порадами на змаганнях. Стосовно умов у самому залі сказати немає чого. Інвентар у повному порядку. Там нормальні тенісні столи, проте дуже слизька підлога. Тут пару років тому був косметичний ремонт, проте не дуже це допомогло. Побілили стіни і ще дещо мінімально зробили. Нам обіцяють, що зал мають розширити, проте наразі це тільки обіцянки.

Які в тебе були гучні перемоги під час кар’єри у Львівській політехніці?

– Ну передовсім це те, що ми піднялися на новий рівень. Наша команда потрапила в Євролігу, навіть попри те, що змагань там не було. Це для чоловічої команди було вперше за останні 15 років. Також у нас проходила Універсіада, на якій ми були перші. В своєму особистому заліку я був 3-ій.

Ти доволі часто буваєш на змаганнях. Як тобі вдається поєднувати кар’єру спортсмена з кар’єрою студента?

– Станом на сьогодні, під час пандемії дуже великих проблем немає. До карантину в мене тренування були здебільшого у вечірній час. Удень – навчання, а ввечері – тренування. Я спокійно справляюся з таким темпом. Під час карантину навчання сильно змінилося. Починаючи від методу викладання, закінчуючи ставленням студентів до такого навчання. Важко було звикнути до онлайн-формату, але я впорався. Деколи був на парах у таксі, деколи на вокзалі чи перед змаганнями. Не було аж таких проблем. Подекуди просто треба було приділити 2–3 дні для того, щоб все надолужити.

Які в тебе плани на дальший кар’єрний ріст? Яких би вершин ти хотів досягти?

– Ну спершу я планую перемогти на кубку України. Взагалі, всі дальші плани будуть після закінчення університету. Це перша велика ціль, на яку я налаштований. Також дуже багато важить те, ким я все-таки стану. Потрібно повністю в житті визначитися, вибрати конкретний шлях і дотримуватися його. Після кубку України можна розвиватися далі, стати головною ракеткою України і виходити на міжнародний рівень. Хотілося б потрапити на олімпіаду, але, зважаючи на те, що перша ракетка України це натуралізований китаєць, шансів стає дедалі менше. Хоча і його можна перемогти при великому бажанні та регулярних тренуваннях.

Що найголовніше в настільному тенісі?

– Як і в будь-якому виді спорту– тренування та наполегливість. Я вже 12 років тренуюся, це вже показник. Постійні відрядження, гра з гравцями різних рівнів. Я набирався досвіду, дивився, як поводять себе видатні гравці, переймав їхні особисті прийоми, стратегії та манеру гри. Таким чином у мене виробився індивідуальний стиль. Останнім часом я усвідомив, що найважливіше в тенісі – це психологічна стійкість. Деколи буває таке, що гра йде на за твоїм планом. У такі моменти ти вже не думаєш про теніс, у тебе в голові агресія й ненависть до свого суперника. Це дуже дурманить голову, ти втрачаєш зосередженість та пильність. Такими моментами суперник і користується.

Як ти ставишся до такого вислову: «коли переможений посміхається, переможець втрачає смак перемоги»?

– Я вважаю, що це маячня. Коли я перемагаю, мені байдуже як поводиться мій суперник. Я переміг, цього мені достатньо. Нехай посміхається, танцює чи плаче. Сміх може бути й захисною реакцією, це варто пам’ятати в таких моментах. Якщо ти приділяєш цьому велику увагу, ти можеш трактувати все на світі не так, як це виглядає.

Які ти можеш дати поради майбутнім абітурієнтам, що захочуть побудувати спортивну кар’єру?

– За стільки років свого життя я зробив декілька висновків стосовно спорту. Не буває нічого даром, особливо у великому спорті. Тренування – це найважливіше. Варто ставити правильно пріоритети. Обирати тренування, а не байдикування з друзями. Методи мають виправдовувати мету. Цей час, який ти тратиш даром, хтось використовує на повну. Також варто не сприймати все близько до серця й завжди зберігати холоднокровність. Ну і бажання, головне бажання. Якщо його немає, немає змісту навіть братися за це.