Майстер-класи французького професора: Жан Бернар Воґт прочитав лекції студентам Львівської політехніки

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Майстер-класи французького професора: Жан Бернар Воґт

За планом виконання міжнародного проекту TEMPUS-MMATENG професори з університетів Бельгії, Франції та Польщі повинні проводити в українських вишах майстер-класи. Першою «ластівкою» у Львівській політехніці став професор Жан Бернар Воґт з технічного університету французького міста Лілль.

Послухати його лекції прийшли не лише студенти і викладачі кафедри прикладного матеріалознавства та обробки матеріалів, а й їхні колеги з Луцького технічного університету, які спеціально приїхали до Львова. Французький професор цього дня прочитав дві лекції. Одна з них – про неіржавіючі сталі різних структурних класів, їх використання та основні властивості. Інша – про різні види руйнувань, структурні характеристики матеріалів, які мають підвищувати їхню реакційну спроможність, чинити опір діям різних зовнішніх навантажень – циклічних, динамічних, а також дії корозійно-агресивних середовищ тощо. Із того, як студенти слухали й реагували на лектора, шукали в Ґуґлі окремі терміни і слова, було зрозуміло, що виклад, добре проілюстрований додатковим матеріалом, їх зацікавив. Допомагало краще зрозуміти лектора ще й те, що цей матеріал їм уже був відомий із лекцій, які вони чули рідною мовою.

– Наші студенти вже починають розуміти, що нині англійську треба знати не лише на побутовому, а й професійному рівнях, тому й розпочали читати їм окремі лекції цією мовою, – говорить завідувач кафедри професор Зоя Дурягіна. – Загалом, відповідно до робочих програм Євросоюзу, ми імплементували в свої навчальні програми 11 дисциплін, які читають доценти Едуард Плешаков, Тетяна Тепла, Лідія Богун, старший викладач Віталій Роман і я. Саме тому лекції нашого гостя дуже корисні і для нас, викладачів. У рамках проекту за програмою «Еразмус К1+» маємо угоди з країнами-партнерами про семестрове навчання у них наших студентів. Уже цієї осені два студенти з інженерного матеріалознавства навчатимуться у французькому місті Лілль, а студент з ливарного виробництва – у Католицькому університеті міста Льовена в Бельгії. Щодо інших планів, то у жовтні, на базі Львівської політехніки, плануємо провести Міжнародну конференцію з нашими партнерами з Євросоюзу, в рамках якої майстер-класи у нас проведуть професори із Бельгії та Польщі.

Майстер-класи французького професора: Жан Бернар Воґт Майстер-класи французького професора: Жан Бернар Воґт Майстер-класи французького професора: Жан Бернар Воґт Майстер-класи французького професора: Жан Бернар Воґт