Вічні слова, вічні терміни, вічні емоції: майбутні журналісти побували на презентації нової книги Януша Вишневського

Кафедра ЖЗМК Львівської політехніки
на презентації нової книги Януша Вишневського

У суботу, 21 вересня, в межах XXVI Форуму видавців у Львові свою нову працю презентував польський науковець Януш Леон Вишневський. На заході побували майбутні журналісти, які навчаються в Інституті права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка».

Нова книга «Зміщення спектра» має, безперечно, наукову назву, але вона й про інше. Найважливіше, що є в цій книзі – це любов. Любов між чоловіком і жінкою, між чоловіком та чоловіком, між жінкою та жінкою, між батьками та дітьми.

«Основним тлом для написання цієї книги стали події в польському суспільстві. Вигадувати мені складно, фантазувати також, тому пишу про реальні речі. Я науковець, відтак, наука – важливе слово для мене. Якщо я описую місце – значить я його відвідав. Так само я ставлюся до часу. Якщо я говорю про проміжок, за який герої щось зробили, це значить що я сам виміряв і достеменно знаю, що ця цифра точна», – розповідає Януш Вишневський.

У своїй праці автор надзвичайно багато уваги приділяє такому необхідному сучасному світові поняттю, як толерантність. Письменник бореться за те, аби не ділити людей на групи за кольором шкіри, за релігійними переконаннями

Януш Вишневський обрав душе цікавий жанр написання – скриньковий роман, книга в книзі. В книзі присутнє самоцитування, притаманне постмодерну, зміксовано все сучасне, актуальне та модне.

Головні герої – Надя та Якуб. Їй – 23, йому – 20. Вони живуть в сучасній Польщі та обсервують усі події навколо себе. Найцікавіше те, що незалежна та вольова Надя – це реальна постать, з перипетіями долі якої автор добре знайомий.

«В цю книгу включена історія та герої з першої книги «Самотність у мережі». В кожній моїй книжці є постать безхатченків. Ті люди, які опинилися на вулиці – надзвичайно цікаві, мають яскраву та глибинну біографію, якою я захоплююся та цікавлюся», – відзначає пан Вишневський.

«Це надзвичайно соціальнозначущий текст. У «Зміщенні спектра» порушується такі аатуальні питання сьогодення як: лесбійські стосунки, домашнє насильство, позиції нової молодь – активних соцвідповідальних людей», – зазначає літературний критик Тетяна Трофименко.

на презентації нової книги Януша Вишневського