Магістрантка кафедри містобудування ІАРД розробила проєкт модернізації сумнозвісних «Бригідок» у Львові

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Яна Тепла

Студентка групи АРМБ-21 кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки Яна Тепла виконала магістерську кваліфікаційну роботу на тему «Модернізація комплексу монастиря ордену Св. Бригіди у м. Львів» (науковий керівник – професорка Галина Петришин).

Сучасні вимоги до реурбанізації територій історичних міст передбачають винесення карних установ за межі міста. Державна установа «Львівська установа виконання покарань № 19», або ж «Бригідки» – найстаріша будівля в’язниці в Україні. Зараз вона розташована у центрі міста. Попри те, що питання перенесення «Бригідок» через її переповнення вперше було підняте ще у 1872 році, проте ідею дотепер так і не втілено, хоча її й опрацьовують.

Первісно комплекс був монастирем ордену святої Бригіди для дівчат зі шляхетних родин, зведеним у 1614 році. У 1782-му монастир було ліквідовано внаслідок проведення секуляризації австро-угорською владою, і в 1785 році на території монастиря було зведено будівлю в’язниці, яка є збереженою дотепер. Її функція залишилась незмінною.

У кваліфікаційній роботі Яни Теплої розглянуто історичний розвиток комплексу колишнього монастиря святої Бригіди, підходи до адаптації історичних будівель в сучасному міському контексті й висунуто пропозицію стосовно реконструкції та перепрофілювання Львівської установи виконання покарань № 19.

У в’язничних корпусах запропоновано облаштувати мультифункційний комплекс, який би містив музей, дослідницький історичний центр з архівом та коворкінг, а шпиталь на території адаптувати під комерційну функцію. Територію, яка зараз щільно забудована, запропоновано очистити від нецінних будівель та відкрити для вільного пішохідного доступу. Під ділянкою влаштувати підземний паркінг. Отож, «Бригідки» стануть вільним громадським простором у межах щільно забудованого кварталу і створять точку притягання в цій частині центру міста.

Запропоновано адаптацію комплексу «Бригідки»: подано генеральний план із відновленими садами, виконано пропозицію підземного паркінгу під внутрішнім двором та поєднання його із підвалами будівлі, заплановано нові функції будівлі, паспорти опорядження фасадів та візуалізації простору.

Після детального аналізу історичного контексту та наявного середовища запропоновано виконати такі прийоми для адаптації комплексу «Бригідок»:

  • розчищення території від добудов радянського періоду задля забезпечення безперешкодного доступу до ділянки та зниження рівня щільності забудови кварталу;
  • відтворення на території будівлі міського саду відповідно до планів початку ХХ століття, влаштування відкритого простору для проведення заходів та створення точки рекреації в центрі міста;
  • переобладнання внутрішньої структури будівлі під нові функції: громадське харчування, коворкінг, дослідницький центр та музей, присвячений історії будівлі.
  • реставрація головного фасаду в’язниці з боку вул. Городоцької та бічного фасаду по вул. Данилишина, а також каплиці на території в’язниці.
  • виконання паспортів опорядження та відновлення входів з вулиці Городоцької та вулиці Данилишина;
  • реконструкція даху – збільшення ухилу, заміна покриття й адаптація дахових приміщень під функції коворкінгу;
  • розбудова підземного поверху, влаштування підземного паркінгу та поєднання його із підвалами в’язниці, облаштування укриття, вихід із підземного паркінгу здійснювати через підвали будівлі в’язниці або на ділянку комплексу через сходово-ліфтовий вузол;
  • реконструкція інженерних мереж;
  • забезпечення інклюзивності через пониження рівня входів у будівлю, встановлення ліфтів у структурі будівлі.

Авторка висловлює щиру вдячність професору кафедри архітектури та реставрації Олегу Рибчинському за суттєві консультації.

Бригідки Яна Тепла Проєкт Яни Теплої Проєкт Яни Теплої Проєкт Яни Теплої Проєкт Яни Теплої Проєкт Яни Теплої Проєкт Яни Теплої