Магістрантка кафедри ДОА Анна Скицька: «Перспектива стати затребуваним фахівцем надихає мене на постійне самовдосконалення»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Анна Скицька

Магістрантка кафедри дизайну та основ архітектури Анна Скицька належить до тих студентів, які шалено закохані у свою спеціальність. Завдяки своєму таланту й наполегливій праці дівчина здобула срібну нагороду на Міжнародному конкурсі інноваційного дизайну Future Designer International Innovation Design Awards (IIDA) & Science for SDGs Innovation Contest, що проходив під егідою ЮНЕСКО. Головною мотивацією для призерки стало бажання допомогти рідній країні.

— Анно, найперше розкажіть, як ви стали студенткою Політехніки і чому обрали саме дизайн?

— Політехнікою я зацікавилася під час навчання в 11-му класі, після відвідування Дня відкритих дверей. Мою увагу привернули багаторічний досвід навчального закладу в архітектурному напрямі й насиченість навчальних програм, що дає можливість комплексно вивчати поняття дизайну середовища. Я обрала саме дизайнерську спеціальність, оскільки створення гармонійного та комфортного середовища, що спонукає людину до розвитку, є моєю життєвою метою.

— Коли у вас з’явився інтерес до творчості?

— Ще з раннього дитинства я обожнювала малювати. У 10 років я вже чітко визначилася, що хочу стати дизайнером інтер’єрів, тому стала навчатися в художній школі, щоб набути професійних навичок малювання. Під час навчання активно брала участь у різноманітних творчих змаганнях, за досягнення в яких була нагороджена стипендією Президента України у 2019 році. Тож до участі у мистецьких конкурсах я призвичаїлася ще з дитинства. Після закінчення школи, під час вступу, я навіть не розглядала інших спеціальностей, оскільки хотіла пов’язати своє життя саме з дизайном. Львівська політехніка була першим пріоритетом для мене під час вибору навчального закладу.

— Які можливості для професійного та особистісного розвитку забезпечила вам Політехніка?

— Навчання у Львівській політехніці дало мені можливість вивчати спеціальність, працюючи над цікавими та різноманітними проєктами, що охоплюють різні сфери дизайну. Під час навчання я зрозуміла: для того щоб стати фахівцем, треба постійно цікавитися тенденціями й інноваціями в обраній галузі та самовдосконалюватися через опанування нових знань і розв’язання нетипових завдань.

— Нещодавно ви здобули срібну нагороду на Міжнародному конкурсі інноваційного дизайну Future Designer International Innovation Design Awards (IIDA) & Science for SDGs Innovation Contest. Розкажіть про це докладніше.

— Про цей конкурс я дізналася від доцентки кафедри дизайну та основ архітектури, к.арх Юліани Петровської, яка викладала в мене впродовж минулого семестру. Ознайомившись із темою конкурсу, я вирішила, що мені як людині, чий дім після повномасштабного вторгнення опинився в зоні бойових дій, було б актуально опрацювати проблему підтримки сталого розвитку людства через допомогу різним постраждалим територіям засобами дизайну середовища. Тому я була приємно здивована, коли дізналася, що з-понад 1500 проєктів із 48 країн світу члени журі звернули увагу на мою ідею.

— Яка концепція вашого проєкту?

— Концепція проєкту базується на створенні тимчасових мобільних навчальних класів, завдяки яким можна забезпечити навчальний процес у постраждалих від бойових дій регіонах. Оскільки доступ до базової освіти є запорукою сталого розвитку людства, то легкість встановлення запроєктованих конструкцій дає змогу зробити процес навчання неперервним навіть у воєнний час.

— Звідки черпаєте мотивацію до навчання?

— Перспектива стати висококваліфікованим і затребуваним фахівцем у сфері дизайну надихає мене на здобуття нових знань та постійний пошук шляхів удосконалення професійних навичок. Можливість поділитися своїм баченням мотивує мене нестандартно підходити до виконання поставлених завдань, адже це є одним зі способів вираження особистості через творчість. Постійний розвиток тенденцій у дизайні потребує ґрунтовних знань, тому розширення теоретичної бази шляхом навчання є вкрай потрібним.

— Яка ваша порада майбутнім студентам-дизайнерам?

— Майбутнім дизайнерам я б порадила активно брати участь у творчих конкурсах і проєктах, адже вони відкривають можливість розвиватися на міжнародному рівні, та не відкладати власних творчих ідей, а шукати можливості для їх реалізації. Також я б порадила якомога швидше братися за розроблення реальних проєктів, оскільки це є найціннішим практичним досвідом.

Анна Скицька Анна Скицька Анна Скицька