Львівські політехніки розробляють стікер, що визначатиме реальну свіжість продуктів

Освітньо-стипендійна програма CIG R&D LAB
Команда проєкту «Індикаторна упаковка»

Команда проєкту «Індикаторна упаковка» з Національного університету «Львівська політехніка» працює над створенням спеціального стікера, який допоможе візуально оцінити погіршення свіжості продукту без порушення цілісності упаковки. Для цього дослідники підбирають безпечний для здоров’я індикатор та шукають оптимальний спосіб його вмонтування в упаковку.

Як це відбуватиметься? Продукти під час псування спричиняють утворення спочатку кислого, а потім вже лужного середовища. Цей стікер з індикатором і визначатиме, як справи у продуктів із середовищами, і повідомлятиме про це зміною кольору.

Навіщо це потрібно? Погодьтесь, якось недоречно в магазині відкривати йогурти, упаковки з сиром чи, наприклад, м’ясом, щоб дізнатись, чи вони свіжі. На жаль, навіть термін придатності, зазначений на упаковці, не може гарантувати реальну свіжість продукту в разі недотримання умов зберігання.

Тому це рішення дасть змогу швидко та зручно оцінювати реальну свіжість продуктів.

Враховуючи те, що подібної розробки в Україні сьогодні немає, а актуальність її справді висока, ідея – чудова! Освітньо-стипендійна програма CIG R&D LAB бажає розробникам втілити її в життя!