Львівські політехніки на Наукових фестинах презентують нові роботизовані платформи та машини

ВМІ
на фестинах

22 квітня 2017 року у рамках фестивалю науки та інтелекту «Наукові фестини» у Національному університеті «Львівська політехніка» продемонструють відвідувачам нові роботехнічні мобільні платформи.

Науковці та студенти Інституту інженерної механіки і транспорту Львівської політехніки продовжують свої розробки у галузі створення мобільних роботизованих платформ для експлуатації в особливих умовах, зокрема і в зоні проведення військових дій. На щорічному фестивалі науки та інтелекту «Наукові Фестини», що його вже втретє проведе Університет 22 квітня, розробники дивуватимуть відвідувачів мобільними роботами МРП-05 «Борсук» та МРП-06.

Роман Зінько – один із розробників роботів – розповідає, що загальне кураторство проектом та координацію співпраці з науково-дослідною частиною (відділом маркетингу та інноватики, патентною службою) здійснює завідувач кафедри проектування та експлуатації машин Інституту інженерної механіки та транспорту, відомий винахідник і український розробник професор Зіновій Стоцько. «Це дає можливість комплексно та всебічно організувати проект, показати його ефективність, актуальність, необхідність і практичну цінність в різних напрямках застосування: військова справа, галузь пожежної безпеки, виробництво загалом, – каже Роман Зінько. – Саме тому ми впевнені у практичному аспекті реалізації таких проектів».

Залежно від потреб на мобільну платформу можна встановлювати різне спецобладнання – від блоків апаратури до кулемета чи маніпулятора для робота-розміновувача. Мобільних роботів застосовують у різних сферах, де існує небезпека для людини: на АЕС, пожежно-небезпечних об’єктах, у військовій справі.

МРП-06 уже потішила винахідників простотою у користуванні та порівняною дешевизною у виготовленні та експлуатації. Цей легкий мобільний робот на базі колісного шасі 4х2 призначений для використання на дистанціях до 200 м у середовищі з середнім рівнем невизначеності та агресивності. Робот призначений для проведення інспекційних перевірок території, пошук і знищення вибухонебезпечних предметів, охорони об’єктів на великих територіях, проведення радіаційної чи хімічної розвідки без участі людей на малодосліджених територіях.

А от «Борсук» на металевих гусеницях має взагалі надзвичайно різноманітне призначення і може використовуватися для практично будь-якого транспортування як апаратури, так і обладнання. Тут використано електромеханічний привід з задніми тяговими зірочками. Каркасний без бронезахисту корпус можна використати для закріплення обладнання та дистанційного переміщення навісних модулів різноманітного призначення. Робот може рухатися без підзарядки близько 1,5 год і має швидкість переміщення до 1,4 км/год. Ці та інші машини-роботи студенти та викладачі Львівської політехніки покажуть під час Наукових фестин.

Нагадаємо, що Наукові фестини у Львівській політехніці відбудуться 22 квітня з 10:00 на території поблизу головного корпусу Університету, і на них буде презентовано понад 30 заходів, які мають на меті розповісти про здобутки сучасної української науки та залучити широкі кола громадськості, а особливо молодь, до інтелектуального розвитку.

Для зручності обміну інформацією про Наукові фестини на офіційному сайті Університету є спеціальна сторінка http://lp.edu.ua/naukovi-festyny з найсвіжішими новинами про фестиваль.

Більше інформації для ЗМІ про захід можна отримати за телефонами 098 07-177-04 (Соломія Матвій) та 097 934-84-86 (Юлія Грабова). А ще – шукайте Наукові фестини у соціальних мережах!