Львівська політехніка за збереження планети: як в Університеті утилізують макулатуру

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Макулатура

Гадаю, що кожен студент задавався питанням, що ж викладачі роблять із рефератами, есеями, курсовими та дипломними роботами після того, як їх перевірять. Відповідь на це питання нарешті є – багато років у Політехніці макулатуру здають у спеціальні установи, де їх утилізують згідно з усіма вимогами, щоб це не шкодило екології.

«У кожному підрозділі університету є відповідальна особа, яка організовує збір макулатури. Усі студентські роботи проходять спеціальну комісію, яка дає дозвіл на їх списання, далі відповідальні за це упаковують, а ми вивозимо на склад, що на Конюшинній», – розповідає начальник відділу постачання Руслан Петрович Волошин.

Так за рік в університеті назбирується до 5-ти тонн паперу – це студентські роботи, застарілі книги з бібліотек та неофіційні документи працівників різних підрозділів ЗВО, і таких великих обсягів відходів не такі легко позбутися, тому щороку в Політехніці шукають охочих це зробити. Уже звичайною практикою в університеті є підписання договору про вивіз паперових відходів із львівськими підприємствами, які займаються сортуванням та утилізацією сміття. Це приносить додатковий дохід до бюджету ЗВО, який використовується на господарські потреби.

Така ініціатива передовсім дозволяє не шкодити екології, адже тільки використання правильних способів реалізування сміття дозволяє мінімізувати забруднення екосфери. В університеті розуміють, що здача макулатури в спеціальні установи, це гарантія того, що вона перетвориться в сировину, а не просто буде спалена або викинута, що завдасть серйозної шкоди екологічній ситуації.

У світі вже давно в тренді сортування відходів, а підприємства надають перевагу переробленому пластику та паперу, адже це набагато легше й дешевше в експлуатуванні та виробництві. Відповідно товари та упаковка з такого матеріалу мають меншу вартість , а це головна мета будь-якого виробництва. Та для уникнення забруднення природи важливо, щоб така практика використовувалася не тільки на великих підприємствах та установах, а й у кожному домі.