У Львівській політехніці відбулася урочиста академія з нагоди святкування 75-ліття Науково-дослідної частини

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
урочиста академія
У Політехніці відбулася урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини. На неї зібралися ті, хто впродовж багатьох років творять науку, задають темп і ритм розвиткові Університету. За професійні досягнення ректор відзначив низку науковців

11 листопада у Львівській політехніці зібралися ті, хто впродовж багатьох років творять науку, задають темп і ритм розвиткові університету.

– 75 років – це мало чи багато? Ми звикли оцінювати час не за роками, а за здобутками. Безсумнівно, історію пишуть люди своїми справами і вчинками. У нас були різні часи і різні виклики: коли в науково-дослідній частині працювало майже тисяча штатних працівників; коли при кожній кафедрі діяли науково-дослідні лабораторії, які провадили величезну роботу; коли у Львові були підприємства, де працювали десятки тисяч людей і це давало можливість проводити досліди з урахуванням інтересів тих підприємств. Та все змінюється. Зараз маємо зовсім інші вимоги, мету й цілі, але й сьогодні, як і десятки років тому, науковці старанно працюють. Сьогодні маємо особливу нагоду подякувати за відданість Львівській політехніці, за вклад у розвиток української науки усім, хто віддав роки науково-дослідній роботі, – такими словами розпочав урочисту академію ректор Львівської політехніки Юрій Бобало.

Про те, як розвивалася наука у Політехніці, як формувалася науково-дослідна частина нашого університету детально розповів проректор з наукової роботи Іван Демидов.

Багаторічний проректор з наукової роботи, а зараз – завідувача кафедри органічної хімії ІХХТ Станіслав Воронов наголосив на тому, що НДЧ – це серце Політехніки. І як воно б’єтеся, так і працює університет. Зрештою, саме наукові дослідження є візиткою університету. На завершення свого виступу Станіслав Андрійович наголосив: «немає жодного сумніву, що завдяки праці науковців Політехніка вийде на ще вищий щабель досягнень».

Про діяльність і розвиток НДЧ впродовж багатьох років згадав і директор науково-дослідного конструкторського інституту електронної вимірювальної та обчислювальної техніки НДКІ ЕЛВІТ Віктор Ткаченко. Він зазначив, що історія НДЧ – це частинка історії нашого університету. Науковець поділився спостереженням, що одна людина за життя встигає зробити досить мало, та колектив, об’єднавши зусилля, здатен досягати дуже багато. Окремо Віктор Федорович звернув увагу на те, що історія НДЧ і науки Політехніки повинна посісти гідне місце в музеї Львівської політехніки, який зараз створюють.

Професорка кафедри напівпровідникової електроніки ІТРЕ Інеса Большакова поділилася спогадами про поїздки на міжнародні наукові виставки та особливі зацікавлення представників різних країн винаходами політехніків.

На ім’я очільника Політехніки надійшло чимало вітальних листів із нагоди 75-ліття НДЧ. Серед багаторічних партнерів-науковців, які не забули про таку важливу дату в історії нашого університету, – Інститут прикладної фізики Мінська (Білорусь).

«Науково-дослідна частина Львівської політехніки може пишатися високими досягненнями і талановитими науковцями. Бажаємо великих творчих успіхів, нових наукових досягнень і здобутків. Сподіваємося на довготривалу і плідну співпрацю з вашими науковцями», – йдеться у вітальному повідомленні.

З нагоди святкування 75-ліття науково-дослідної частини за здобутки і професійні досягнення ректор Юрій Бобало відзначив низку науковців Політехніки.

Цінними подарунками нагородили: професорку кафедри напівпровідникової електроніки ІТРЕ Інесу Большакову, завідувачку кафедри дизайну та основ архітектури ІАРХ Світлану Лінду, професора кафедри філософії ІГСН Віктора Петрушенка, директорку Міжнародного центру професійного партнерства «Інтеграція» ІГСН Ніну Гайдук.

Медаль імені Юрія Рудавського отримали: проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай, проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук, завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування ІСТР Мирослав Мальований, завідувач кафедри органічної хімії ІХХТ Станіслав Воронов, завідувач кафедри технології органічних продуктів ІХХТ Зорян Піх, директор науково-дослідного конструкторського інституту електронної вимірювальної та обчислювальної техніки НДКІ ЕЛВІТ Віктор Ткаченко.

Пам’ятні нагрудні знаки університету з посвідченням вручили: завідувачці кафедри української мови ІГСН Зоряні Куньч, інженерові кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем ІЕСК Ігореві Сніткову, доцентці кафедри менеджменту персоналу та адміністрування ІНЕМ Надії Любомудровій, професорові кафедри екології та збалансованого природокористування ІСТР Ярославові Гумницькому, професорові кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності ІСТР Ярославові Погребнику, професорові кафедри електронних приладів ІТРЕ Володимирові Стахірі.

З нагоди свята почесними грамотами Львівської політехніки нагородили: завідувача кафедри дизайну архітектурного середовища ІАРХ Віктора Проскурякова, завідувача кафедри архітектурного проєктування ІАРХ Миколу Габреля, завідувачку кафедри містобудування ІАРХ Галину Петришин, завідувачку кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності ІНЕМ Ольгу Мельник, завідувача кафедри теоретичної радіотехніки та радіовимірювання ІТРЕ Мирослава Кіселичника, професорку кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології ІХХТ Віру Лубенець.

Грамоту Львівської політехніки отримали: доцент кафедри будівельних конструкцій та мостів ІБІД Роман Хміль, професор кафедри геодезії ІГДГ Олександр Марченко, професор кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН Микола Бучин, професор кафедри програмного забезпечення ІКНІ Роман Мельник, доцент кафедри електронних засобів інформаційно-комп’ютерних технологій ІТРЕ Віктор Гоблик, професор кафедри фотоніки ІТРЕ Володимир Фітьо.

Дипломи Львівської політехніки отримав 21 науковець, подяки за роботу і досягнення оголосили 30 вченим.

урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини урочиста академія з нагоди 75-ліття Науково-дослідної частини