Львівська політехніка та Університет Інсбрука готуватимуть архітекторів у межах «Лабораторії деревини»

Сергій Попович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

Львівська політехніка спільно з австрійськими партнерами з Університету Інсбрука стане організатором нової комплексної освітньої програми. Вже наприкінці цього десятиліття планують закінчити навчання архітекторів, які освоїли найновіші технології використання дерев'яних конструкцій у будівництві та дизайні.

Реалізація проєкту можлива завдяки співпраці Львівської політехніки й Університету Інсбрука, що розпочалась у 2024 році. Ідея виникла на конференції, яку організувала доцентка кафедри дизайну та основ архітектури Ореста Ремешило-Рибчинська у 2016 році. У межах цієї події обговорили українсько-австрійську кооперацію з відбудови дерев’яної церкви XVIII ст. у Підгірцях, що була пам’яткою національного значення та частиною Підгорецького архітектурного ансамблю (на жаль, святиня згоріла в 2006 році, а в 2003 році відбулася її інвентаризація та архітектурні обміри).

Сучасний проєкт «Лабораторія деревини» передбачає створення комплексної освітньої програми підготовки спеціалістів-архітекторів структур з деревини, що буде реалізована на рівні як закладу вищої освіти, так і шкіл у тісній співпраці з бізнесом для втілення проєктів у життя. Програма буде впроваджена на трьох рівнях: університетському, шкільному, проєктному та промисловому.

На рівні Львівської політехніки до програми планують залучити кафедри дизайну та основ архітектури (ДОА) й архітектурного проєктування та інженерії (АПІ). Щоб запустити проєкт, відбулися зустрічі із проректоркою Наталією Чухрай і керівницею Центру міжнародної освіти Наталією Гоц, завідувачами згаданих вище кафедр — Світланою Ліндою та Ігорем Гнесем. Необхідна співпраця проєктних офісів двох ЗВО для напрацювання спільного проєкту у межах програми Erasmus+.

За словами доцентки кафедри дизайну та основ архітектури Орести Ремешило-Рибчинської, важливо створити робочу групу, яка реалізовуватиме багаторічну кількарівневу програму, перший етап якої — освітній.

До перших кроків організації амбітного проєкту долучився австрійський архітектор Герхард Гаузер, що особисто прибув до Львова. З Україною співпрацює не вперше, є учасником дискусії щодо післявоєнної відбудови, зокрема Ірпіня, модернізації наших будівельних норм.

Герхард Гаузер зустрівся з представниками адміністрації Львівської політехніки. А також з Ореста Ремешило-Рибчинська відвідали Технопарк Львівської політехніки й разом з з його директором Андрієм Стояновським оглянули вільні простори університету, які можна використати для цієї освітньої ініціативи.

Угоду про співпрацю між університетами, що передбачає згадані напрями, перший з яких освітній, мають підтримати і приватні архітектурні бюро обох країн. Вже нині це можуть бути бюро Герхарда Гаузера й українська Архітектурна майстерня «СИМЕТРІЯ» Миколи Рибенчука. Також можуть бути зацікавлені в реалізації проєкту приватні підприємства як безпосередні замовники послуг майбутніх фахівців.

Герхард Гаузер звернувся по підтримку до міжнародної католицької благодійної організації «Дон Боско», що готова стати партнером проєкту на рівні шкільної освіти, зокрема підготовки теслярів та столярів, і зацікавлена у будівництві своїх нових корпусів у Львові.

У зустрічах взяв участь і представник місії «Дон Боско» Гюнтер Маєр із Австрії — був вражений високим рівнем Львівської політехніки — і висловив зацікавленість у подальшій співпраці.

Нині для проєкту шукають партнерів і залучають фінансування. Це важлива освітня ініціатива, оскільки деревина є актуальним матеріалом на тлі екологізації економіки. Однак працювати з деревиною ще треба вміти. Нові спеціалісти, випускники Інституту архітектури та дизайну, будуть дуже потрібні в післявоєнній відбудові України, що відбуватиметься за сучасними європейськими екологічними та технологічними нормами.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці