Львівська політехніка та британський Nottingham Trent University продовжують налагоджувати співпрацю

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-зустрічі

23 травня відбулася друга онлайн-зустріч представників Національного університету «Львівська політехніка» та Nottingham Trent University (Великобританія).

Основною метою зустрічі було визначення нагальних потреб українського університету в умовах російсько-української війни, пошук варіантів їхнього вирішення, а також ідентифікація спільних інтересів для налагодження освітньої, наукової та культурної співпраці між українським і британським університетами.

З української сторони учасниками зустрічі були: перший проректор Олег Матвійків, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай, керівник Науково-дослідної частини Роман Небесний, директор Науково-технічної бібліотеки Андрій Андрухів, представник студентського самоврядування Богдан Мірінчик та викладачі Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола, зокрема Ольга Кузь. З британської були присутні: Associate Director NTU Global Dr. Clare Newstead, Pro Vice-Chancellor – International Prof. Cillian Ryan, Head of Online Learning NTU Samuel Tanner, Deputy CEO at Nottingham Trent Students’ Union Mr. Phil Kynaston.

У межах перемовин університети презентували свій потенціал для співпраці. Крім того, на зустрічі всебічно обговорили різні моделі співробітництва, зокрема:

  • доступ для українських студентів до онлайн-курсів британського університету і зарахування отриманих кредитів ECTS у Львівській політехніці;
  • співпрацю на рівні наукових бібліотек в аспекті доступу до публікаційних ресурсів і допомоги бібліотечним фондам;
  • співпрацю на рівні студентського самоврядування та студентських профспілок для обміну досвідом студентської інтернаціоналізації;
  • допомогу українському університету в інтенсифікації англомовних курсів у формі дискусійних клубів та літературних кафе з нейтів-спікерами.

Окремою темою обговорення стала допомога Nottingham Trent University в розробці політики сталого розвитку Львівської політехніки. Адже NTU є лідером серед британських університетів у цій сфері, тож його досвід у розробленні й імплементації політики сталого розвитку університету є неоціненним.

За підсумками зустрічі задекларували, що наступним завданням буде залучення до зустрічі структурних підрозділів обох університетів на рівні кафедр для визначення спільних наукових інтересів та ініціалізація наукових контактів між науковцями двох закладів вищої освіти. Для цього інститути Львівської політехніки повинні підготувати презентації про найвагоміші наукові напрями та здобутки. Ці презентації передадуть керівництву NTU для ознайомлення та визначення спільних наукових інтересів.

Усі учасники погодились, що такі онлайн-зустрічі є надзвичайно корисними та плідними. Вони формують довіру між українськими і британськими науковцями, допомагають краще познайомитись та визначити потенціал кожного університету для подальшої співпраці.