Львівська політехніка своїми подіями доєдналася до Днів європейської спадщини

Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із заходу

Вдванадцяте у Львові відбулися Дні європейської спадщини. Цьогоріч цей захід був по-особливому важливий, адже, перебуваючи під прицілом російської агресії, яка посягає на нашу ідентичність, кожен прагне більше дізнатися про історію, культуру та спадщину своєї країни.

«Втрачене. Збережене. Відновлене» – такою була тема цьогорічних Днів європейської спадщини у Львові. У 2022 році, коли Європа розмірковує та осмислює контексти своєї сталої спадщини, українці вимушено захищають свою: від порятунку творів мистецтва з тимчасово окупованих територій – до монтування захисних конструкцій задля збереження пам’яток на вулицях міст.

Національний університет «Львівська політехніка» долучився до проведення Днів європейської спадщини-2022. Очільник Центру промоції Львівської політехніки Андрій Павлишин та фахівчиня Музею Львівської політехніки Соломія Харамбура провели пізнавальні екскурсії, приділивши увагу давнім традиціям збереження культурної спадщини в Університеті, зосередившись на прикладах відреставрованої Актової зали та Зали Юліана Захарієвича. Реставратор Інституту архітектури та дизайну Максим Чорний розповів про масштабну працю фахівців, спрямовану на відновлення пам’яток.

Ініціативу проведення Днів європейської спадщини підтримують різні підрозділи Львівської політехніки. Цьогоріч до заходу доєдналися Центр промоції Львівської політехніки, Музей університету, кафедра архітектури та реставрації, а також кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини, яка зорганізувала Міжнародну конференцію «Культурна спадщина: інноваційні підходи та сталий розвиток».

– Ми зберігаємо те, що створили та передали нам ті, чиї імена ми не маємо права забути. Ми обов’язково відновимо те, що зруйнували російські вороги. Ми однозначно створимо нове в пам’ять про тих, хто захищає нас та наше право бути. Адже нація, яка має прописані культурні коди та розуміння важливості збереження своєї спадщини, – обов’язково виграє війну! – підкреслили організатори цьогорічних Днів європейської спадщини у Львові.

І львівські політехніки горді, що можуть не лише підтвердити ці слова, а й реально їх втілювати!

Фото із заходум Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу