Щоб не втрачати цінні кадри: Львівська політехніка придбала для Інституту геодезії октокоптер

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
професор Корнилій Третяк

Наприкінці минулого року Львівська політехніка придбала для Інституту геодезії октокоптер.

Директор інституту професор Корнилій Третяк дуже тішиться придбаним апаратом, адже відтепер Політехніка не поступатиметься польським вишам, які стали частіше «перехоплювати» найкращих студентів, пропонуючи їм здобувати освіту у них. Чимало студентів, які освоюють напрям підготовки «Геодезія і картографія», здобувають у Польщі й другу вищу освіту. Внаслідок, Україна втрачає цінні геодезичні кадри. Саме тому Політехніка намагається йти в ногу із зарубіжними вишами. Цікаво, що апарат придбали у той день, що й Краківський аграрний університет.

Октокоптер має 8 електродвигунів та гвинтів. До комплекту входять: мультикоптер, пульт управління з монітором, пульт приймання знімальної інформації з монітором, 2 комплекти акумуляторів, зарядний пристрій, кейс для транспортування, 8 запасних гвинтів, трьохосний підвіс камери з системою погашення вібрацій, дзеркальна цифрова камера не менше ніж на 22 мегапікселі зі змінним об’єктивом із фокусною відстанню 75–300 мм та 4-кратним оптичним зумом. Максимальна висота польоту апарата – 2000 м, мінімальна тривалість – 15–20 хв., радіус керування – 1 км. Своїм коштом інститут з часом зможе придбати тепловізор, повітряний 3D-сканер та компактний складний парашут.

– Октокоптер важить 6,5 кілограма, – говорить Корнилій Романович. – Передовсім, ним користуватимуться в навчально-науковій лабораторії геодезії, інформатики та лазерного 3D-сканування. Скористаються ним і старшокурсники кафедр фотограмметрії та геоінформатики, вищої геодезії та астрономії й інженерної геодезії. Кафедра геодезії хоче модифікувати свій курсовий проект, який студенти готують на другому курсі, ймовірно, що працюватимуть з ним і першокурсники. Доброю підмогою він стане студентам під час навчальної практики в Бережанах. І найважливіше – з його допомогою ми зможемо провести результативніші дослідження Антарктики, куди цього року знову поїде група наших спеціалістів. Октокоптер має автоматичне керування, необхідне для дослідження льодовиків. Крім цього, незабаром підписуємо угоду про співпрацю з «Укрнафтою» про проведення спостережень за зсувами нафтопроводу «Дружба» в Сколівському районі і в Закарпатті. Залучатимемо до цієї роботи і студентів.

– Можливості апарата успішно використаємо і для сканування дерев’яних церков на Львівщині, – додає інженер лабораторії Андрій Маліцький. – Цією роботою займаємося вже кілька років на замовлення ЛОДА, яка проводить їх інвентаризацію. Досі ми не могли сканувати верхні частини церков, особливо, коли вони дуже високі чи розташовані у щільній забудові. З октокоптером цю проблему можна легко виправити. Ця робота перспективна і цікава.