Львівська політехніка продовжує брати активну участь у реалізації проекту «Україна-Норвегія»

ІПДО Львівської політехніки
учасники проекту «Україна-Норвегія»

У період з 24 листопада до 1 грудня 2015 року троє лекторів Університету Нурланда (Норвегія) відвідали шість українських університетів – партнерів проекту «Україна-Норвегія». Основна мета візиту викладачів – проведення тематичних лекцій для слухачів програм перепідготовки в рамках українсько-норвезького проекту з перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців та членів їхніх сімей в Україні. Також викладачі провели низку зустрічей із керівництвом університетів, прочитали лекції для викладацького складу та студентів, зустрілися в інтерактивному режимі з викладачами, які беруть безпосередню участь у проекті «Україна-Норвегія».

Візит Романа Вакульчука, доктора економічних наук Норвезького інституту міжнародних відносин, у Львівську політехніку відбувся 1 грудня. Після екскурсії Університетом гість мав зустріч із проектором з науково-педагогічної роботи Олегом Романовичем Давидчаком, директором Навчально-наукового інституту післядипломної освіти Віктором Васильовичем Яськовим та заступником декана післядипломної освіти Мар’яною Євгенівною Захарчук, яка є відповідальною за реалізацію проекту «Україна-Норвегія» у Львівській політехніці. На зустрічі обговорювали результати та перспективи участі вищих навчальних закладів у проекті, можливості розширення співпраці в рамках Норвезько-українського альянсу університетів.

Лекція на тему «Нові технології та реформи державного сектора» для слухачів програми висвітлила питання впровадження інновацій у різних країнах, переваги та організаційні аспекти системи електронного урядування. Професор Вакульчук розглянув досвід не тільки Норвегії, але й інших держав Європи, Азії, країн пострадянського простору. Особливу активність аудиторії викликали питання можливості часткового розв’язання проблем корупції за рахунок впровадження системи електронного урядування.

Особливий інтерес викликало обговорення можливості українських університетів брати участь у міжнародній програмі Горизонт 2020, адже з недавнього часу Україна отримала право виступати в ній головним заявником. Активно обговорили питання участі співробітників Університету Нурланда як консультантів для університетів – учасників Норвезько-українського університетського альянсу.

Продовження переговорів щодо результатів та перспективи участі ВНЗ у проекті, можливості розширення співпраці в рамках Норвезько-українського університетського альянсу відбулося 10 грудня. Цього дня Національний університет «Львівська політехніка» з робочим візитом відвідав професор Анатолій Бурмістров (Норвегія) та президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов.