Львівська політехніка підписала багатосторонній Меморандум щодо відбудови дерев’яної церкви ХVІІІ століття

За матеріалами сайту Львівської обласної військової адміністрації
Фото з підписання Меморандуму

12 липня 2022 року у Львівській обласній військовій адміністрації підписали багатосторонній Меморандум про співпрацю щодо відбудови дерев’яної церкви святого Михаїла у с. Підгірці та створення на її базі Музею давніх ікон.

Меморандум підписав начальник Львівської ОВА Максим Козицький спільно з генеральним директором Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького Тарасом Возняком, першим проректором Національного університету «Львівська політехніка» Олегом Матвійківим, сільською головою Заболотцівської сільської ради Марією Дискант, настоятелем парафії Архистратига Михаїла у селі Підгірці Богданом Кравцем та головою громадської організації «Підгірці-Шолом» Ігорем Кавичем.

Згідно з документом, окрім церкви, відбудувати планують також і дерев’яну дзвіницю початку ХІХ століття та кам’яні брами початку ХХ століття. Територію навколо храму впорядкують, включно з цвинтарем ХVІІІ–ХІХ ст., а на основі відновленої церкви створять Музей давніх ікон. Експонати і збережені елементи згорілої церкви в новостворений музей передасть громадська організація «Підгірці-Шолом».

«Тепер навколо ідеї відбудови цієї церкви згуртувалося дуже багато небайдужих та ініціативних людей. Бажання її відновити вже висловили Львівська політехніка, Львівська національна галерея мистецтв та громадська організація «Підгірці-Шолом». Громада села Підгірці і місцеве духовенство також є дуже активними. Тому сьогодні ми всі разом підписали Меморандум, який визначає, які зобов’язання бере на себе кожна зі сторін, щоб відновити цю унікальну пам’ятку. Львівська ОВА та департамент архітектури сприятимуть відбудові церкви на всіх етапах, допомагаючи і організаційно, і медійно, і з пошуком фінансування», – зазначила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Докладніше – на сайті Львівської обласної військової адміністрації.