Львівська політехніка і Музика: про музичні вподобання політехніків минулого

Рената Самотий, Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки
Юрій Мазурок із народним симфонічним оркестром Львівського політехнічного інституту

Для політехніків завжди було притаманним захоплення музикою. Зі спогадами пропонуємо зануритись у минуле. Музика звучала у стінах аlma mater на урочистих академіях, на інших концертних площадках міста або у приватних салонах.

У деяких випускників-політехніків любов до музики переросла в успішну професійну кар’єру. Юрій Мазурок ще студентом виступав із народним симфонічним оркестром Львівського політехнічного інституту. Здобувши диплом 1955 р., вступив до аспірантури на нафтовому факультеті. Але покликання перемогло, і в історію культури Мазурок увійшов як оперний співак, народний артист СРСР, лауреат міжнародних конкурсів.

У студентські роки формувалося зацікавлення музикою в Миколи Кацала. Він керував інструментальним ансамблем, 1961 р. створив студентський хор на геодезичному факультеті Львівського політехнічного інституту. Завершивши навчання 1962 р., працював три роки в Читі за фахом. Але у літописі українського мистецтва, він – засновник Львівської державної чоловічої хорової капели «Дударик», диригент, народний артист України, лауреат Шевченківської премії.

Музичні вподобання були й у політехніків далекого минулого. Так, Іґнація Лемоха (науковця, який брав участь у заснуванні Технічної академії та викладав курс практичної геометрії) цікавила музична творчість. Відомо, що збереглися його нотні рукописи.

Згадаємо й математика Кароля Машковського, ректора (1875–1876 рр.) Технічної академії – всебічно обдаровану людину. Він був організатором популярних лекцій про мистецтво, рисувальником, а також різьбив. Прекрасно грав на віолончелі й гастролював у складі камерного оркестру Польського музичного товариства у Львові. Заснував співоче товариство «Lutnia» і був його головою.

У міжвоєнне двадцятиріччя у Львівській політехніці діяло, засноване 1899 р., популярне співоче товариство «Львівський хор техніків», у якому брали участь як студенти, так і викладачі. Професор геодезії Каспер Вайгель – палкий шанувальник мистецтва, виступав на концертах, сам укладав музику до творів, які пізніше виконував хор.

Серед хористів – прізвища професора механіки Зигмунта Цєхановського, асистентів кафедр: машинознавства Анджея Кордецького і Анджея Павліковського, обробки металів – Віктора Легєжинського, будівництва – Мєчислава Захари, залізничного транспорту – Вільгельма Круля. Цікавими є статистичні дані діяльності хору за 1927 р.: організовано репетицій – 90, концертна активність – 15 виступів, а кількість чинних учасників – 67 осіб.

При Товаристві Братньої допомоги Львівської політехніки було організовано «Музичний гурток техніків» у складі якого діяв симфонічний камерний ансамбль, а найбільшою популярністю користувався ансамбль «Technic Jazz».

Сьогодні ми тільки торкнулися трохи незвичної для технічного навчального закладу теми. Залишається ще багато недосліджених та інтригуючих фактів із багатогранної спадщини Політехніки. Наприклад, студентські шляхи українського композитора, диригента й піаніста Василя Безкоровайного, у біографії якого згадується, що він навчався у Львівській політехніці.

Юрій Мазурок із народним симфонічним оркестром Львівського політехнічного інституту