Львів стає медичним хабом Східної Європи: меморандум про співпрацю між Львівським кластером медичного бізнесу, Національним університетом «Львівська політехніка» та представниками влади

Вікторія Бугайова, Центр комунікацій Львівської політехніки
угода

У Львівській політехніці відбулася знакова подія — підписання меморандуму про взаєморозуміння між Львівським кластером медичного бізнесу, університетом і представниками місцевої влади. Захід зібрав науковців, бізнесменів та представників влади, щоб об’єднати зусилля для розвитку Львівщини як медичного хабу Східної Європи.

Основною метою зустрічі було налагодження співпраці й обговорення ідей для створення та комерціалізації інноваційних медико-технологічних розробок. Підписаний меморандум відкриває можливості для спільної роботи науковців, бізнесу та влади у підготовці й реалізації нових проєктів, а також для розвитку економічного потенціалу регіону.

На подію були запрошені учасники Львівського кластеру медичного бізнесу, власники медичного бізнесу Львівщини, представники влади, науковці й інноватори, а також зацікавлені особи, які хочуть реалізувати бізнес у сфері медичних технологій.

Зустріч умовно поділялася на три частини. Перша частина — огляд і аналіз розробок, які чекають свого ширшого впровадження. У цій частині львівські політехніки презентували свої наукові розробки у сфері медтех та фармації. Особливу увагу надавали електронним сенсорам і вбудованим системам, у розробленні яких беруть участь студенти, аспіранти й науковці Львівської політехніки, та медтех-рішенням викладачів кафедри електронних засобів інформаційно-комп’ютерних технологій. У другій частині були представлені можливості Львівського кластеру медичного бізнесу та розглянуто значення кластеризації для розвитку регіону. У третій частині учасники заходу дізналися про переваги регіону у сфері медичного бізнесу в контексті розвитку економічного потенціалу Львівщини.

Представники Національного університету «Львівська політехніка», департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації та ГС «Львівський кластер медичного бізнесу» виступили з привітальними словами.

— Національний університет «Львівська політехніка» має сильні розробки в галузі медичних технологій, відкритий до співпраці з бізнесом і готовий спільно розвивати напрями медтех, біотехнології та фармації, — зазначив проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка», доктор технічних наук Іван Демидов.

Ми хочемо цією зустріччю і всіма наступними, які тут будуть, виокремити напрям медицини й медичних розробок, що дасть нам змогу об’єднати зусилля різних кафедр, показати, що це міждисциплінарна річ, яка варта уваги, розвитку, і, найважливіше, що на неї є запит. Тому ми тут і всі маємо спільну мету розвивати медицину, — наголосила Олена Лукачук, кандидатка історичних наук, наукова співробітниця R&D-центру Львівської політехніки, доцентка кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка».

Кульмінацією заходу стало урочисте підписання меморандуму, після чого було зроблене спільне фото на згадку. Захід завершився візитом до Пілотного залу виготовлення гідрогелевих засобів медичного призначення Національного університету «Львівська політехніка», де учасники мали можливість ознайомитися з новітніми розробками університету.

Коли говорять про Анталію, всі одразу уявляють туристичний хаб, коли говорять про Лас-Вегас, усі розуміють, що це розважальний хаб, а коли говорять про Львів, у людей (особливо в європейців) це має асоціюватися з медичним хабом, — вважає Олеся Харлецька, засновниця власної компанії та мережі медичних центрів.

Меморандум відкриває нові перспективи для розвитку медичних технологій у регіоні, сприяючи створенню інноваційних продуктів і залученню інвестицій. Львівська політехніка разом із бізнесами та владою працюватимуть над тим, щоб Львівщина стала провідним медичним хабом Східної Європи, відомим своїми інноваціями й високою якістю медичних послуг.

Цей захід спрямований на те, щоб ми з вами могли рухатися далі в різних напрямах: цікавих інфраструктурних проєктах, інноваційно-наукових та науково-інноваційних проєктах і розвязувати проблеми різного виду: інженерні, медико-технологічні, біологічні, біотехнологічні, медикохімічні тощо. Ми підтримуємо концепцію керівництва міста та керівництва області про те, що Львівщина має стати медичним хабом Східної Європи, тому теж мусимо долучитись як університет, як кластер, як коледж, як серія медичних та фармацевтичних закладів і працювати в цьому спільно, бо один із нас цього не зробить, а спільно ми можемо досягти успіху, — зауважила Олена Лукачук, закликаючи до співпраці всіх присутніх.

Начальник R&D-центру Львівської політехніки, доктор технічних наук Роман Небесний зазначив, що університет сформував аналітичну базу найсучаснішого обладнання для досліджень у сфері біотехнології, фармації та медичної хімії і нарощує її. Окремим пріоритетом є формування інноваційної екосистеми, зокрема створення лабораторій deep tech прототипування в зазначених напрямах, з метою практичного впровадження результатів наукових досліджень і розроблення інноваційної продукції. Використання аналітичного обладнання і лабораторій прототипування університету та спільна робота над дослідницькими потребами медичного бізнесу можуть бути серед перших кроків практичної співпраці.

Спільна праця над досягненням цих амбітних цілей допоможе регіону зміцнити свій економічний потенціал і посісти провідне місце на міжнародній арені у сфері медичних технологій.

 

угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода угода