МІОК відкрив Львів «Очима культури» Марка Роберта Стеха: в Університеті побував знаний гість із Канади

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто

Формувати нову свідомість українців ― вільних, достойних, які можуть сміливо виступати на світовій арені поруч з іншими народами, які знатимуть свої сильні сторони в культурі, мистецтві, науці і вмітимуть їх демонструвати світові, ― над цим невтомно з року в рік працює команда Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою на чолі з директоркою Іриною Ключковською. Кожен захід, кожна зустріч, які вони організовують ― часто й по декілька в місяць, ― це відкриття незнаної України, відкриття постатей, на яких рівняються у світі, але яких мало знають у нас.

Так, нещодавно вже не вперше у Львівській політехніці побував Марко Роберт Стех із Торонто, Канада. Він ― знаний український діаспорний літературознавець, культуролог, письменник, науковець, автор і телеведучий мистецької серії передач «Очима культури». Цього разу зустріч стала своєрідним продовженням попередніх знайомств і водночас відкриттям нових граней цього працелюбного чоловіка, який зараз себе не мислить без України.

Представила гостя присутнім, серед яких було багато студентів, які усвідомлюють важливість зустрічі з такою особистістю, заступниця директорки МІОКу Оксана П’ятковська.

Знайомство нашого інституту з Марком Робертом Стехом відбулося ще в 2012 році. Тоді все розпочалося саме з проєкту «Очима культури». Повертаючись у той час, передивилася на завдання, які ми ставили перед собою, і розумію, що продовжуємо цей шлях досі. Серед пріоритетних напрямів ― дискусійний клуб, де через спілкування, обмін думками ми могли наблизити молодь до української культури та історії. І сьогодні наші дискусії тривають, ми залучаємо до них студентів, знаючи, що вони нестимуть у світ зовсім інше сприйняття свого українства, ― зазначила Оксана П’ятковська.

Модерував зустріч ― «Львів «Очима культури» ― молодший науковий співробітник МІОКу Назар Данчишин. Марко Роберт Стех представив три передачі про українських митців ― Василя Барвінського, Богдана Ігоря Антонича, Олексу Новаківського, на творчість яких мав вплив Львів як осередок західноукраїнського культурного середовища.

― Минулоріч ми мали більш загальну зустріч, де я розповідав про концепцію серії своїх передач, а сьогодні хотів би більше акцентувати на окремих постатях. Для мене мій проєкт ― це відкриття свого українства. До 18 років я фактично не знав української мови. Я ― самоук. Свої літературні тексти спершу писав польською мовою, та згодом зрозумів, що це не моя мова. Мав гостре відчуття: мушу вивчити українську мову і нею писати. З того часу все почалося. Це був непростий процес вивчення мови. Щораз більше відчував потребу визначити, чим є українська культура, чому вона мені близька. Адже доки ми не знаємо цього визначення, вона залишається незрозумілою для нас. Зі свого багаторічного спілкування з Україною я зрозумів, що, на жаль, значна частина українців, які живуть тут, мають досить декларативний контакт зі своєю рідною культурою. Тож прагну, щоб мої передачі були зрозумілі кожній інтелігентній людині. А ті, які знають тему, змогли в них побачила щось нове для себе чи під іншим кутом. Я переконаний: доки ми самі в собі не знайдемо визначення культури, вона ― мертва. Тому одне з найважливіших завдань української спільноти в час, коли українці намагаються збудувати націю, ― це знання своєї власної високої культури, ― наголосив Марко Роберт Стех.

Серед присутніх на зустрічі було чимало знакових постатей, серед яких ― поет, колишній політв’язень, лавреат Шевченківської Ігор Калинець. Він наголосив, що фільми Марка Роберта Стеха ― це велика потреба для української молоді, завдяки їм вона знайомиться з українською культурою. Також чимало уваги приділив напрацюванням канадійця на тему життя і творчості Богдана Ігоря Антонича, передачу про якого мали нагоду переглянути усі присутні. Цікавий аналіз був передовсім тим, що Ігор Калинець є багаторічним дослідником феномену цього видатного українця.

Проректор із наукової роботи Львівської національної академії мистецтв Роман Яців, говорячи про мистецьку парадигму в роботі Марка Роберта Стеха, підкреслив необхідність реконструювати український мистецький рух, щоб зрозуміти, куди прямувати надалі.

Старший науковий співробітник Інституту українознавства імені І. Крип’якевича Тарас Пастух також високо оцінив програму «Очима культури», підкресливши, що Марко Роберт Стех у своїх передачах виходить на проблемні лінії та створює цілісну картину, яку презентує своїм глядачам.

Навіть після офіційного завершення зустріч ще тривала у неформальному спілкуванні. Адже багато хто з присутніх мав чим поділитися з Марком Робертом Стехом.

учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто учасники зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто на зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто на зустрічі з Марком Робертом Стехом із Торонто