Любити відповідальність: студентка Політехніки про переваги та недоліки старостування

Діана Євуш, студентка третього курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Вікторія Доброштан

Про роль старости в колективі студентам відомо ще зі школи. Староста в університеті має схожі обов’язки – лідер, який представляє групу. У його завдання входить стежити за порядком, вести спільну роботу з деканатом щодо навчальних питань, організовувати навчальні й активні заходи в групі, розв’язувати конфліктні питання.

Звісно, існують переваги та недоліки цієї громадської посади. Про них розповіла студентка Вікторія Доброштан, яка зараз навчається на ІІІ курсі у Львівській політехніці.

Вікторія має чималий досвід у старостуванні. Дівчина обійняла цю посаду ще у школі, коли навчалась у сьомому класі. Уже тоді Віка показала свої лідерські якості, відповідальність та вміння комунікувати з людьми. «Згодом, вступивши до університету, я вирішила, що якщо в мене з’явиться знову можливість стати старостою групи, то я обов’язково нею скористаюся», – пригадує студентка.

Вікторія розповіла, що в університеті обов’язки старости були більш відповідальні, проте їй це навіть подобалось. Однією з головних переваг цієї посади для дівчини були постійні нові знайомства. «Хочу виокремити те, що, завдяки цьому статусу, в мене з’явилося дуже багато знайомих серед інших інститутів, факультетів та викладачів, що є чудовим бонусом для студентського життя», – додала Вікторія Доброштан.

Наступним плюсом цього статусу, за словами дівчини, є те, що старости найперші отримують усю інформацію щодо подій в університеті – це завжди дозволяє правильно підготувати свій розпорядок дня. «Як правило, у мене багато різних обов’язків, які пробуджують у мені почуття, що я за щось відповідальна, що моя думка студентам важлива. Це є основною перевагою у старостуванні», – розповіла Віка.

У повсякденному житті дівчина навчилася дослухатися до кожного одногрупника, а вже тоді приймати якесь рішення щодо всієї групи. «Відверто кажучи, якихось прикростей від перебування на цій громадській посаді особисто я не помітила, адже люблю свою справу, вона приносить мені задоволення», – поділилася студентка.

Проте Вікторії іноді важко знайти спільну мову з деякими людьми, але вона ставиться до цього нормально. «Ми всі різні, тому потрібно вчитися жити в соціумі, а старостування мені в цьому допомагає», – додала дівчина.

Отже, незважаючи на те, що у старости є багато обов’язків та часто виникають труднощі у спілкуванні з людьми, отримані навички точно знадобляться після закінчення університету.