Любити музику і творити цікаву хімію: про стипендіаток «До вершин з Roshen»

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
пробірки і гілочка

Переважно учні у школі не люблять математику та хімію. Це ті предмети, які доволі часто потребують особливих зусиль для розуміння та вивчення. Якщо математиків цікавлять відносно абстрактні цифри, то вже хіміки люблять дуже конкретні речі, з яких побудований наш світ. Тому й кажуть, що люди, які працюють з хімією, знають, з яких нот складається все довкола, здатні «чути» особливу мелодію.

Христина Костима та Ірина Садова восени стануть третьокурсницями Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка». Їх об’єднує не лише любов до хімії, яка нещодавно допомогла здобути їм перемогу у конкурсі «До вершин з Roshen», а й захоплення музикою! Обидві дівчини музично обдаровані та поєднують наукову працю з мистецтвом гармонії звуків. Цікаво, що Ірина та Христина обоє вміють і люблять грати на фортепіано – це той інструмент, за яким вони трохи перепочивають від науки та набираються творчих сил.

Дівчата розповіли про свої наукові зацікавлення та чому їх теми є важливими для дослідження.

― Напевно, я здобула стипендію «До вершин з Roshen», бо з першого курсу була зацікавлена у науковій діяльності. Потрапила до хорошого наукового керівника. На другому курсі ми почали працювати з ним над темою токсичності клітин. Ця галузь мене цікавить, бо має великі перспективи. Зараз ми досліджуємо на доволі простому рівні токсичні клітини, але у подальшому можна впроваджувати наші напрацювання у різноманітні технології. Це може бути навіть лікування ракових пухлин, що зараз є проблемною темою. Бо я паралельно цікавлюся також і медициною. Рада, що змогла в університеті все це поєднати, – каже Христина Костима.

Конкурс «До вершин з Roshen» дає багато можливостей молодим науковцям та студентам поглибити вивчення своїх тем.

― Гроші зі стипендій витрачаємо на потрібні нам матеріали, щоб досліджувати речовини. У Політехніці загалом є багато різних приладів, але скажу чесно, що недостатньо. Потрібну мені сировину для дослідження треба купувати, тому стипендію вкладу у наукову роботу, – говорить Христина.

А от студентка Ірина Садова розповіла, що їй хімія спершу взагалі не подобалася. Вона завжди любила музику і танці (займається зараз також хореографією у Політехніці), але у старших класах віднайшла свою «магію» у хімії.

― У школі мала певні проблеми з цим предметом, а потім зацікавила вся ця, на перший погляд, незрозуміла річ, коли змішуєш одне, друге, а виходить зовсім третє! Це ж так магічно. Сподобалося і вирішила пов’язати своє життя з цим. Зараз працюю над науковими роботами у сфері досліджень неорганічної хімії, а саме ― очищення води. Взяла участь у конкурсі та стала однією з переможниць. Для мене це важливо, стимулює ще більше вивчати те, як можна зробити якість води кращою. Це цінні дослідження і для промисловості, і для побутового використання, – каже Ірина Садова.

Нагадаємо, що конкурс «До вершин з Roshen» відбувався впродовж січня-лютого 2020 року. Стипендіатами проекту стали кільканадцять студентів та молодих науковців Національного університету «Львівська політехніка».

Ірина Садова Ірина Садова