Доцент Львівської політехніки Любов Янків-Вітковська про роль науковців Університету в дослідженні Космосу

За матеріалами ЗІК
Любов Янків-Вітковська

У Всесвітній день авіації та космонавтики доводиться констатувати недостатню увагу держави до космічної галузі, яка могла б вивести Україну на рівень високорозвинутих держав. Про це у коментарі IA ZIK зазначила голова Львівського астрономічного товариства, доцент кафедри вищої геодезії та астрономії Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська.

Вона також розповіла про роль науковців Львівської політехніки у дослідженні Космосу.

– Інститут геодезії Національного університету «Львівська політехніка» відігравав та відіграє важливу роль в наукових дослідженнях, що пов’язані з Космосом. Досі в Інституті геодезії Львівської політехніки працює кандидат технічних наук Анатолій Тихонович Дульцев, який брав безпосередню участь у спостереженні перших штучних супутників Землі та створенні разом із колегами з університету імені Івана Франка апаратури для спостережень.

У Львівській політехніці з кінця 40-х років ХХ століття діє Науково-дослідний конструкторський інститут електронної вимірювальної та обчислювальної техніки, де до сьогодні створюють апарати, які використовують для штучних супутників, зокрема апаратура для обробки сигналів для сканерів космічного апарата «Січ-2» та інфрачервоного сканера для космічного апарата «EgyptSat-1».

Оскільки Україна – космічна держава, попри усі наші проблеми, досягнення українських науковців у космічній галузі великі. Львівська політехніка тут посідає одне з важливих місць.

За словами науковця, фінансування науки, зокрема космічних досліджень, в Україні за останні роки погане.

– На початку Незалежності були позитивні тенденції. На жаль, наші парламентарі не всі розуміють, що космічна галузь – одна з тих, що дала би можливість вивести нашу державу на передові рубежі розвинутих держав, зробити Україну сильною. Наука – це дуже потужне джерело для розвитку держави. На жаль, фінансування невелике, – констатує Любов Янків-Вітковська.

Водночас, з її слів, керівництво Львівської політехніки у міру можливостей та бюджету сприяє розвитку космічних проектів. Вже згаданий НДІ працює разом із конструкторським бюро «Південне» над завершенням нового українського супутника «Січ», для дослідження атмосфери було придбано спеціальні комп’ютери, де зберігають великі бази даних про параметри тропосфери та іоносфери Землі.

– Кілька років тому у Львівській політехніці на кафедрі вищої геодезії та астрономії відкрилася нова спеціальність «Космічний моніторинг Землі». Це вперше в Україні в Інституті геодезії ми готуємо таких спеціалістів. Львівська політехніка робить усе в міру своїх можливостей, щоб підтримувати розвиток науки про Космос, – додала науковець.