Доцент Інституту геодезії Любов Янків-Вітковська: на відкритих NASA планетах можуть жити віруси і бактерії

За матеріалами ЗІК
Герб Львівської політехніки

Відкриття астрономів нової «сонячної системи» з семи планет, на яких потенційно може бути життя, – це один із успішних завершених експериментів за останні роки. Тепер за допомогою сучасних телескопів можна зробити багато цікавих відкриттів. Про це у коментарі IA ZIK зазначила голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська:

– Це відкриття – унікальне, воно є ще одним кроком у пізнанні Всесвіту. Про екзопланети, тобто такі, що знаходяться поза Сонячною системою, у науковому світі говорили пару десятиліть. А загалом існування таких планет філософи передбачали ще за 4 тисячі років до нашої ери. Сьогодні за допомогою сучасних телескопів, які працюють на орбіті Землі, можна відкрити багато цікавих об’єктів.

Планети, про які доповіло NASA, цікаві тим, що мають розміри, близькі до розмірів Землі. Вивчаючи їхні характеристики, вчені дійшли висновку, що на цих планетах, ймовірно, існує життя.

– Звісно, не в такій формі, як на Землі: це можуть бути бактерії, віруси тощо. Тому це цікава галузь для науковців, – пояснює астроном.