Litteris et artibus: працівники МІОКу ознайомилися з цікавинками Львівської політехніки

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото з екскурсії

Працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою 26 червня 2023 року відвідали екскурсію визначними локаціями Університету, проведену колегами Андрієм Павлишиним, Софією Доскіч, Соломією Харамбурою та Володимиром Бевзом.

Екскурсія розпочалася з оглядин Астрономічної обсерваторії Львівської політехніки. Працівниця кафедри вищої геодезії та астрономії Софія Доскіч розповіла про роботу обсерваторії від заснування університету і дотепер – описала технічні характеристики будівлі та основних фундаторів; продемонструвала найцікавіші геодезичні прилади та принципи роботи з ними, а також телескоп і рухомий дах обсерваторії. Попри те, що в полудень з об’єктивних причин нам не вдалося зазирнути в окуляр телескопа, ми були приємно вражені від розповіді гіда та побачених пристроїв. Крім того, з даху обсерваторії відкривається чудовий краєвид – корпуси Львівської політехніки, Львівський органний зал і Собор Святого Юра.

Екскурсія продовжилася у Музеї історії Львівської політехніки, її провела працівниця Соломія Харамбура. Ми дізналися про всесвітньо відомих вчених, які стали почесними докторами Львівської політехніки; почули історії праці й спротиву викладачів-політехніків у підпіллі; побачили фото перших студенток університету. Цікаво, що перший телефонний дзвінок на Галичині стався теж у приміщенні університету. Також ми мали нагоду доторкнутися до історії – разом з пані Соломією запустити багатолітній годинник і потримати в руках прототип гасової лампи.

Яскравим фіналом мандрівки стали оглядини Машинної зали у супроводі директора Музею історії Львівської політехніки Володимира Бевза. Згідно з розповідями, будівля була побудована спеціально для дослідження роботи різноманітного обладнання. Під час будівництва корпусу застосували багато інноваційних інженерних рішень, зокрема встановили панорамні вікна, які за потреби можна було б розсунути для внесення великогабаритних машин, та рухомий кран. Ми побачили низку цікавих експонатів, зокрема приклад дизельного двигуна внутрішнього згорання, паливом для якого могли слугувати навіть підручні засоби сільського господарювання.

Щиро дякуємо колегам-політехнікам за теплу зустріч та неймовірно цікаву розповідь!

Фото з екскурсії Фото з екскурсії