«Квітка Цісик – наше все»: у Науково-технічній бібліотеці Університету відбувся вечір пам’яті легендарної співачки

Олег Котюжанський, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото з вечора пам’яті

У день народження Квітки Цісик – 4 квітня – у Науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбувся вечір її пам’яті.

Квітка Цісик – американська оперна та блюзова співачка українського походження, популярна виконавиця джинглів, а також українських пісень, що стали популярними навіть у США. Її голосом захоплювався весь американський шоу-бізнес. З нею працювали Майкл Джексон, Вітні Г’юстон та інші світові зірки. Однак в Україні голос видатної співачки почули здебільшого після її смерті. Дві україномовні платівки, які вона випустила за свій кошт, досі популярні навіть в Америці.

На вечір пам’яті завітали поважні гості. Серед них, зокрема, засновник і меценат Музею Квітки Цісик, депутат Львівської міської ради Роман Грицевич, координаторка Музею Квітки Цісик Маргарита Савченко, а також родина співачки: Христина Лев і Марта Качмар-Цісик.

У своїй промові директорка Фонду Нагірних Наталія Філевич вирішила зупинитися на найважливішому в біографії Квітки Цісик-Кейсі. Народилася вона у Нью-Йорку, походила з родини українських емігрантів, доволі швидко стала популярною співачкою, що виконувала джингли, блюз, а також співала в опері. Важливим було те, що вона співала тоді, коли все наше на українській землі буквально помирало й систематично знищувалося. Її творчість припала на час, коли радянська цензура саме набирала обертів і нищила все, що могло так чи інакше натякнути на нашу ідентичність.

Цікаво, що Квітка Цісик належить до родини Василя Нагірного. Наймолодша його донька Софія Нагірна, яка була видатною особистістю, закінчила в 1920-х роках факультет філософії у Львівському університеті. Там вона познайомилася з Василем Левом. За доволі короткий час вони покохали одне одного й одружилися. На той час Софія вже була розлучена і мала доньку Іванну – майбутню матір Квітки Цісик.

У Квітки Цісик було колоратурне сопрано й дуже рідкісний тембр, що не раз помічали спеціалісти. Від 1982 року і до своєї смерті вона була єдиним голосом компанії Ford Motors, а одного разу ледь не здобула «Оскар», та через непорозуміння до офіційних списків не потрапила.

Вихована в дусі патріотизму, за своє життя встигла записати два україномовні альбоми: «Квітка» (1980) і «Два кольори» (1989). Це їй коштувало близько 200 тисяч доларів. Для їх запису співачка використовувала студію свого чоловіка й запрошувала найкращих музикантів Нью-Йорка. Співала вона «білим голосом», що є доволі рідкісним явищем і притаманним переважно для етномузики. Свій другий диск Квітка присвятила поривам нескореного українського духу та його безнастанним змаганням по обидва боки океану. Її пісні були заборонені у СРСР. Квітка Цісик планувала випустити ще один диск, у якому мали б бути дитячі й сучасні українські пісні, але не змогла через хворобу, якої їй не вдалося побороти, навіть попри старання чоловіка й заможність їхньої сім’ї.

Після промови запрошена на захід кавер-група Midnight Colours віртуозно виконала пісні у стилі Квітки, вшанувавши цим її пам’ять.

Далі до зустрічі приєдналась онлайн Христина Лев – сестра співачки, президентка Фонду збереження сакральної спадщини. Її фонд зробив неоціненний внесок у збереження української спадщини, а саме церков, які вона старанно шукала по всій Україні, щоб реставрувати їх і підтримати. Розпочавши зі зворушливих привітань, Христина Лев розповіла історію про спільно проведені дні, гостювання з Квіткою, про любов до моря та все те, що справді любила співачка за життя.

Після сестри всі оплесками зустрічали племінницю Квітки – Марту Качмар-Цісик, яка проживає у Львові. Привітавшись із присутніми, вона відразу стала розповідати про платівку з унікальним записом творчого дебюту, яку Квітка надіслала сім’ї своєї племінниці. Історія цієї платівки напрочуд цікава: вона об’їхала всю Україну й на певний час навіть була втрачена, але доля розпорядилась інакше, і вже за місяць вдалося повернути платівку власниці.

Завершувала вечір пам’яті переможниця вокального конкурсу імені Квітки Цісик, студентка Львівського фахового коледжу культури і мистецтв Ольга Борачок. Вона виконувала пісні славетної співачки так, як Квітка Цісик багато років тому, запалюючи серця гостей прекрасними мелодіями.

На заході під одним дахом зібралися люди, які тяжіють до української культури, які творять її й живуть у ній. Це, зокрема, представники української інтелігенції, внутрішньо переміщені особи, а також усі, хто вважав за свій обов’язок вшанувати пам’ять Квітки Цісик.
 

Фото взято зі сторінки Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки у соцмережі Фейсбук.

Фото з вечора пам’яті Фото з вечора пам’яті Фото з вечора пам’яті Фото з вечора пам’яті Фото з вечора пам’яті Фото з вечора пам’яті Фото з вечора пам’яті Фото з вечора пам’яті Фото з вечора пам’яті