Крізь простір і час: жінки на шляху до вищої освіти

Вікторія Бугайова, студентка катедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото з лекції

17 травня в Науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбулася лекція «Крізь простір і час: жінки на шляху до вищої освіти». Лекторка, дослідниця історичної групи НТБ Львівської політехніки Ірина Шалата-Барна не лише розповіла про шлях до університетського навчання, який долало жіноцтво до початку XX століття, а й занурила слухачів у гендерні дискусії та історію феміністичного руху.

Лекторка зосередилася на ключових аспектах феміністичного руху в Україні, акцентувавши на значному внеску в його розвиток Івана Франка та Миколи Ганкевича, що були причетні до цього руху. Особливу увагу надано порівняльному аналізу фемінізму на Сході та Заході України, що дало слухачам змогу дослідити еволюцію цього руху за різних форм правління.

Ірина Шалата-Барна наголосила на тому, що в Україні до епохи російської імперії ситуація з жіночими правами була значно кращою, ніж у багатьох інших країнах того часу. Лекторка розповіла про історичні віхи, зокрема відкриття першого училища для дівчат в Україні та світі, а також перших інститутів шляхетних дівчат. Згадано літературні твори, де описано ситуацію з правами жінок та фемінізм в Україні, що дало слухачам можливість глибше зрозуміти контекст і погляди тогочасного суспільства. Окремо висвітлено, як жінки поступово прокладали собі шлях до різних професій, починаючи від перших учительок. Пані Ірина також докладно описала, як уперше в історії Львівської політехніки дівчата дістали можливість здобувати вищу освіту, долаючи численні перешкоди й упередження.

Лекція зацікавила численну аудиторію – як жінок, так і чоловіків різного віку, адже тема жіночої освіти та рівноправ’я завжди актуальна й важлива.

Вхід на подію був вільний.

Присутніх пригощали кавою Старого Львова та BISCOTTI.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції