Конкурсний дизайн за завданнями реальних замовників ― новий вектор формування освіти майбутнього в архітектурній школі

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Проєкт – переможець конкурсу

В межах навчання студенти Інституту архітектури та дизайну мають можливість створювати проєкти для реальних об’єктів. Детально про участь майбутніх архітекторів у конкурсах та визнання їхніх робіт розповів завідувач кафедри дизайну архітектурного середовища професор Віктор Проскуряков.

― Які виклики перед навчальним процесом з’явилися під час карантину?

― Важливою складовою освіти на кафедрі дизайну архітектурного середовища для старшокурсників є міжнародне, національне та локальне конкурсне проєктування. Та будь-які навчальні ідеї з часом потребують вдосконалення і розвитку. Тому впродовж кількох років кафедра впроваджує в архітектурну освіту навчальне проєктування за завданнями реальних замовників.

Метою цього напряму є підготовка наших студентів до вимог реального професійного життя і водночас навчання їх вільно і творчо працювати. Особливими у конкурсних проєктах за реальними замовленнями стали роботи першої половини 2021 року, адже їх виконували в умовах карантинних обмежень. У цей період вдалося зокрема напрацювати ескізну пропозицію нового архітектурного вирішення і розширення функцій торгового центру «Панорама» в Одесі.

― В чому полягав одеський конкурс?

― Проведення студентського архітектурного конкурсу на кращу ескізну проєктну пропозицію нового архітектурного вирішення і розширення функцій ТЦ «Панорама» ініціювали ТОВ «Наталка-Сіті» (замовник конкурсу), Благодійний фонд «Музей Івана Левинського» і архітектурно-інвестиційна компанія «Креатив». Учасниками стали студенти та викладачі кафедри дизайну архітектурного середовища Львівської політехніки.

Торговий центр, розташований в південно-західному районі Одеси біля площі Незалежності, нагадує гігантський кінотеатр і єдиним елементом архітектурної виразності є вхід, обрамлений велетенським консольним об’ємом червоного кольору та написом «Панорама» ― естетика будівлі відповідає 80–90 рокам ХХ ст. Проблема цього об’єкта й у тому, що внутрішнє середовище формують дрібні торгівельні блоки. Там не було рекреаційних просторів, зимових садів, місць для дитячих забав тощо.

Вирішальною проблемою стало те, що через карантинні обмеження зменшилася відвідуваність і багато магазинів зачинилися. Саме це стало поштовхом до пошуку змін простору. За порадою керівництва БФ «Музей Івана Левинського», власники торгового центру погодилися, щоб проєкти виконували студенти і викладачі Львівської архітектурної школи, зокрема кафедри ДАС.

― Як відбувався конкурс?

― Оскільки конкурс проходив навесні, коли був строгий карантин, то кількістю учасників була обмежена ― чотири творчі колективи по дві особи. Учасниками стали студенти п’ятого курсу кафедри ДАС.

Ескізні проєктні пропозиції оцінювало журі, до складу якого увійшли: генеральний директор ТОВ «Наталка-Сіті» Дарія Данілова та фінансовий директор Роман Фурман, голова БФ «Музей Івана Левинського» Сергій Іванов-Костецький, завідувач кафедрою ДАС професор Віктор Проскуряков і секретар конкурсу, ст. викладач кафедри ДАС Ігор Копиляк.

Перемогла в конкурсі робота студентського колективу Катерини Іващук та Аліни Кушнір під гаслом «Панорама Ларум». А три інші проєкти стали лауреатами.

У всіх працях автори створили сучасний архітектурно-естетичний образ об’єкту. В кожному варіанті була розширена палітра функцій, тож окрім торгівлі, з’явилися нові: рекреація, видовища, розваги. Всі авторські колективи врахували карантинні вимоги і вирішили функціонально-просторову структуру, щоб уникнути скупчення відвідувачів.

― Чим цікавий проєкт-переможець?

― В проєкті під гаслом «Панорама Ларум» («ларум» із латині ― чайка) зовнішні напівпрозорі конструкції фасадів, виконані з перфорованих металевих панелей білого кольору, за задумом утворюють цілісну структуру у вигляді птаха, яка водночас огортає будівлю ззовні, надаючи їй візуальної легкості. Образ птаха в польоті доповнює також ромбовидний шаблон та гострий кут консолі, що акцентує головний вхід. Розмістивши блоки для торгівлі в інтер’єрі по внутрішньому контурі будівлі, автори вирішили його центральну частину у вигляді єдиного гнучкого простору з різноманітними функціями від ярмарків до видовищ, виставок і свят.

У цьому проєкті, як і в інших, автори пропонують експлуатувати дах, який можна використовувати в усі пори року, що уможливлює мінімальна трансформація конструкцій покриття над ним.

― Які підсумки конкурсу для кафедри ДАС?

― Важливо, що всі роботи студентського архітектурного конкурсу замовник визнав креативними і вартими стати основою для реалізації. Після оприлюднення результатів конкурсу в масмедіа, на кафедру дизайну архітектурного середовища почали звертатися представники різних державних, бізнесових, релігійних інституцій з питаннями апробацій архітектурних ідей для вирішення об’єктів, які їх цікавлять.

Особливе зацікавлення викликало звернення начальника управління містобудування і архітектури міської ради Прилук та керівництва ПЦУ Волині для виконання ескіз-проєкта Академії ПЦУ в Луцьку.

Таке проєктування є надзвичайно важливим для українських архітектурних шкіл. Завдяки цьому студенти вчаться працювати в колективах, творити, не відчуваючи бар’єрів поміж навчальним, пошуковим, експериментальним, конкурсним і реальним проєктуванням, використовуючи набуті під час навчання спеціальні знання в галузі архітектури. Також досвід такого проєкту збагачує навчальні лекційні курси кафедри ДАС та прикладне проєктне навчання.

Проєкт – переможець конкурсу Проєкт – лауреат конкурсу Проєкт – лауреат конкурсу Проєкт – лауреат конкурсу