Компанія Culver Aviation передала Львівській політехніці 3D-принтер і паяльну станцію

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Нова техніка від Culver Aviation

Компанія Culver Aviation передала кафедрі нафтогазової інженерії та зварювання нову техніку, яку використовуватимуть для навчання в межах нової освітньої програми «Безпілотні літальні апарати».

СCO Culver Aviation Сергій Іванов розповів, чому компанія вирішила допомогти університету і як передана техніка може сприяти навчанню студентів.

– Як компанія долучилася до розвитку Політехніки? Яку техніку надано?

– Спілкуючись із керівництвом навчального закладу, зокрема зі завідувачкою кафедри нафтогазової інженерії та зварювання Олесею Максимович, ми зрозуміли, що для ефективного навчального процесу викладачам і студентам дуже бракує сучасної техніки. Тому CEO Culver Aviation Олександр Даниленко вирішив передати кафедрі відповідне обладнання. Він так само, як і я, випускник технічного закладу вищої освіти й чудово розуміє, наскільки важливо студентам у процесі навчання набувати практичних навичок роботи з технікою. А як український виробник БпЛА наша компанія безпосередньо зацікавлена в підготовці кваліфікованих інженерів і рада допомогти зробити освіту за цим напрямом більш прикладною та сучасною.

3D-друк уже давно позитивно зарекомендував себе у безпілотній індустрії. Ця технологія дає змогу спростити виробництво невеликих партій геометрично складних виробів. Зокрема, це можуть бути різні деталі та запасні частини для літаків – від захисних бамперів та кріплень до різноманітних елементів додаткового оснащення.

3D-принтер допоможе студентам кафедри набути перших навичок 3D-друку. Передана модель має високоякісне джерело живлення, вирізняється невеликими витратами матеріалів і високим ступенем безпеки. Це непоганий інструмент для першого ознайомлення з технологією.

Паяльна станція – незамінна річ для того, щоб набути практичних навичок монтажу електронних компонентів. Студенти зможуть використовувати її для своїх перших розробок та прототипів електронних пристроїв.

– Чому вирішили розпочати співпрацю з Львівською політехнікою? Чи є ваш бізнес соціально відповідальним і чи співпрацюєте з іншими закладами освіти?

Culver Aviation не могла триматись осторонь, коли стало відомо про відкриття у Політехніці напряму підготовки інженерів БпЛА. Українська безпілотна індустрія стрімко розвивається, вітчизняні дрони вже стали повноцінними учасниками світового ринку. Однак закладів вищої освіти, які здійснювали б підготовку кадрів за цим напрямом, не так багато.

Culver Aviation – молода компанія, і це наш перший досвід такої співпраці. Пишаємося, що цим закладом освіти стала саме Львівська політехніка, яка багато років поспіль належить до найкращих університетів світу.

Не маю сумнівів, що досвід роботи спеціалістів Culver Aviation стане у пригоді студентам для закріплення здобутих у процесі навчання теоретичних знань. Адже практичні навички – важлива складова підготовки для українського ринку кваліфікованих інженерів, які б підвищили рівень розроблення, виробництва і технічної підтримки дронів в Україні.

Соціально відповідальне провадження бізнесу – один із пріоритетів компанії. Ми пишаємося успіхами наших військових на передовій і стараємося робити свій внесок у перемогу, перебуваючи в тилу. Передаємо дрони власного виробництва на потреби армії, а багато наших операторів із початком повномасштабного вторгнення вступили до лав ЗСУ, тероборони та інших структур.

На початку війни на Заході України, куди нам довелося перенести виробництво, ми відкрили Школу операторів БпЛА, яка перші 14 тижнів працювала безплатно. Мали на меті дати людям, які залишилися без роботи і були змушені починати життя заново в іншому місці, можливість освоїти нову професію. За час роботи нашої школи її відвідали 150 студентів, 10 з яких були працевлаштовані в компанії Culver Aviation. Нині школа працює в Києві на комерційній основі, однак для ЗСУ ми дотепер навчаємо безплатно і надаємо знижки на навчання внутрішньо переміщеним особам.

Також компанія Culver Aviation бере участь у проєктах «росія заплатить» і RebuildUA. Це волонтерські ініціативи, покликані оцифрувати, проаналізувати та поширити інформацію про руйнування в Україні внаслідок війни. Наша команда допомагає здійснювати авіамоніторинг об’єктів, які пошкодили російські окупанти. Це потрібно, щоб сформувати базу доказів для надання нашій країні компенсацій та міжнародної фінансової допомоги на післявоєнне відновлення.

– Як плануєте співпрацювати з Львівською політехнікою надалі? Чи можлива співпраця з університетом у плані проходження студентами практики у вас із подальшим працевлаштуванням?

– Так, звичайно. Запрошення студентів на стажування на виробництві і проведення курсів та тренінгів спеціалістами компанії – ключові напрями нашої співпраці з Львівською політехнікою. Двері Culver Aviation завжди відкриті для талановитої молоді – йдеться як про стажування, так і про подальші трудові відносини. Також ми навчатимемо студентів керувати дронами – вони зможуть опанувати додаткову професію та отримати сертифікат оператора БпЛА в нашій школі. Гадаю, що подальша співпраця здебільшого залежить від потреб кафедри – будемо старатися допомагати студентам та викладачам і своїм досвідом, і матеріально-технічною базою.
 

Нагадаємо: Львівська політехніка та компанія Culver Aviation спільно готуватимуть інженерів БПЛА.

Читайте також: Відновлення авіаційних традицій: у Політехніці навчатимуть проєктувати, виготовляти та експлуатувати безпілотники.

Нова техніка від Culver Aviation Нова техніка від Culver Aviation