Команда МІОКу взяла участь в Міжнародному семінарі на тему «Працевлаштування українців у Польщі»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-семінару

13 грудня відбувся міжнародний семінар, присвячений питанням економічної інтеграції українських мігрантів у Польщі. У заході взяли участь працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» та представники Ґданської політехніки – професорка Мавґожата Гаврицка, деканка факультету економіки і менеджменту, та професорка Христина Гомулка, завідувачка кафедри східних студій факультету економіки і менеджменту. Ініціатором наукового заходу виступила професорка Гомулка, яка брала участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Громадський активізм українських мігрантів Європи: згуртовані новими викликами», що провів МІОК у 2019 році.

Зустріч зі вступного привітання розпочала Оксана П’ятковська, заступниця директорки МІОКу. Вона висловила велику подяку Польщі – країні, що надала притулок вимушено переміщеним особам з України, та полякам, які продовжують допомагати багатьом нашим землякам, що опинилися за межами домівок. О. П’ятковська коротко ознайомила польських колег із науковими дослідженнями МІОКу, зокрема було наголошено на різноманітних міграційних дослідженнях, які здійснює Інститут уже понад 15 років. Так, серед останніх значних проєктів важливе місце посідають розвідки щодо потенційної міграції та вивчення українських громад у Південно-Африканській Республіці та Туреччині. Крім цього, було висвітлено освітній напрям роботи МІОКу, що охоплює українську мову як іноземну та аналіз освітньої сфери, зокрема її трансформацію у тих країнах, де якраз перебувають українці. Насамкінець зауважено про важливість співробітництва та обміну знаннями між міоківцями та польськими вченими у межах таких досліджень як сьогодні, так і в майбутньому.

Вітальне слово виголосила і проф. Мавґожата Гаврицка, яка активно підтримує українців у ці важкі часи. Професорка Гаврицка зазначила, що «хоча сьогодні всім вам важко жити та працювати, однак ви прекрасно з цим справляєтеся. Ви вистоїте!»

Далі для учасників наукового заходу проф. Христина Гомулка презентувала результати дослідницького проєкту факультету економіки і менеджменту Ґданської політехніки на тему «Працевлаштування українців у Польщі». Метою цього дослідження було дізнатися, наскільки українські трудові мігранти можуть заповнити прогалини в дефіциті робочої сили на ринку праці Польщі. Респондентами стали українські громадяни, які приїхали до Польщі до 24.02.2022 року і зареєстровані у базі даних Gremi Personal, яка є посередником у їхньому працевлаштуванні. Сама розвідка проводилася за допомогою онлайн-опитування у програмі Qualtrics серед 1256 осіб. Завідувачка кафедри продемонструвала статистичні дані щодо різних сфер зайнятості за період 2005–2020 рр. та частку українців, що інкорпоровані у них у той чи інший період часу, зробила доволі цікаві висновки, ключовим з яких є те, громадяни України здатні частково заповнити прогалину на польському ринку праці.

Після презентації працівники МІОКу взяли активну участь у дискусії, ставлячи питання, зокрема про перспективи подальшого вивчення теми у фокусі вимушено переміщених осіб до Польщі з України, про специфіку, яка виникає у процесі таких досліджень, про контексти возз’єднання сімей, які розділені через війну, про можливі загрози для країн Центрально-Східної Європи у воєнний та післявоєнний періоди тощо.

Загалом семінар став якісною платформою для обговорення спільних наукових інтересів і потенційних можливостей для реалізації проєктів з вивчення економічної інтеграції українських вимушених мігрантів у Польщі.