Команда МІОКу взяла участь у методологічному семінарі Національної академії наук України

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка семінару

27 травня 2021 року команда МІОКу на запрошення Відділу соціальної антропології Інституту народознавства Національної академії наук України взяла участь у методологічному семінарі, на якому представила результати дослідження українців у Південно-Африканській Республіці та методологічні особливості його проведення.

Спікерами виступили Оксана П’ятковська, к.е.н. заступниця директора Інституту, та наукові співробітники МІОКу – Юрій Марусик і Вікторія Гойсан. Учасниками заходу були науковці Національної академії наук, викладачі львівських ЗВО та експерти з питань міграції.

Відкриваючи семінар, модератор події Ігор Марков, к.іст.н. докторант Інституту народознавства НАН України, розповів про активізацію міграційних процесів з України та присутність українських мігрантів у різних куточках світу, підкресливши зростання популярності дослідження міграційних процесів у соціальних науках із застосуванням соціологічних методів досліджень: «Українська міґрантська мобільність, яка стала праобразом світу мобільностей, є пульсуючим стрижнем соціологічних досліджень загалом, які змінюють соціологічну науку, її підходи і бачення. Тому міграційні дослідження є настільки популярними». У цьому контексті модератор наголосив: «Міграційні мобільності навіть в часи коронавірусу не тільки не втратили своєї актуальності, а переросли в інші форми. І ось такий надзвичайно цікавий сегмент, який ми сьогодні розглядаємо, який нам презентують співробітники МІОКу, має кинути світло на оці бачення міграції і на перспективи міграційного процесу».

Під час презентації команда МІОКу зосередила значну увагу на причині обрання якісної методології для аналізу української міграції до ПАР, на специфіці побудови вибірки, на тематичних блоках дослідження та додаткових методологічних засобах, які було використано. Так, Вікторія Гойсан коротко описала мету дослідження, методологію та змістову структуру аналітичного звіту дослідження, Юрій Марусик представив основні висновки дослідження. Після цього спікери поділилися методологічними особливостями, зокрема розповіли про специфіку південноафриканського середовища як місця проживання українських мігрантів, а відтак – про обережність авторів у трактуванні понять і намагання знайти баланс між суб’єктивністю респондентів та об’єктивністю інформації, про доповнення аналітичного звіту додатковими цікавими фактами про ПАР, довідковою інформацією, статистичними даними та зіставленням їх зі словами респондентів. Усе це, на думку авторів, сприяє не лише більш широкому узагальненню висновків, але й розширенню користувацької аудиторії результатів дослідження.

Тема української міграції до ПАР викликала жвавий інтерес серед учасників семінару, яким було цікаво додатково почути про плани українських мігрантів на майбутнє, про місця розселення українців у Південній Африці та формування громади, про види зайнятості українців у ПАР та їхнє фінансове становище, про умови їхнього проживання та питання безпеки, про зв’язки з Україною.

Також обговорення торкнулося питання оцінки респондентами роботи Посольства України в ПАР, адже, як зазначили деякі учасники семінару, в інших країнах українці не завжди задоволені роботою українських дипломатичних та консульських установ. «За результатами нашого дослідження, ми побачили позитивні зміни у роботі Посольства України в ПАР. Усі рекомендації, побажання та пропозиції опитаних ми узагальнили у рекомендаціях дослідження, які були передані до МЗС України, а пані Посол України в ПАР була особисто присутня на презентації результатів дослідження та брала участь в його обговоренні», – підкреслила Оксана П’ятковська.

Крім цього, під час обговорення Вікторія Середа, к.соц.н. старша наукова співробітниця відділу соціальної антропології Інституту народознавства, наголосила, що дослідження МІОКу є важливим в контексті розширення українського наукового міграційного дискурсу, адже здебільшого українські науковці зосереджують увагу на вивченні міграції до країн Європи та Північної Америки. Саме тому доробок МІОКу сьогодні є затребуваним у наукових колах для здійснення комплексного аналізу міграційних процесів з України, а також може бути використаний у міграційних студіях та у викладацькому процесі.

Для довідки

МІОК реалізував дослідження «Українці Південно-Африканської Республіки: суспільство, ідентичність, майбутнє» протягом 2020 року у співпраці з Асоціацією українців у ПАР та Посольством України в ПАР. Автори дослідження: Ірина Ключковська, Оксана П’ятковська, Юрій Марусик, Вікторія Гойсан, Христина Жилич та Дзвінка Качур.

У дослідженні розглянуто міграцію з України до Південно-Африканської Республіки, зокрема описано типовий портрет українського мігранта у ПАР, причини й особливості міграційного процесу, виклики та проблеми інтеграції українських мігрантів у ПАР, збереження ідентичності та її трансформації, процес утворення громад українців, підтримання зв’язків мігрантів з Україною, а також візію їхнього майбутнього й перспектив громади. Особливу увагу приділено проблемам і потребам українських мігрантів у ПАР, на основі яких сформульовано пропозиції та рекомендації для різних суб’єктів державного та недержавного секторів.

Результати дослідження