Команда МІОКу взяла участь у круглому столі щодо спадщини української діаспори в освітньому процесі сучасної школи

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

17 листопада 2022 року працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь у Всеукраїнському круглому столі «Духовна та культурна спадщина української діаспори в освітньому процесі сучасної школи». Організаторами заходу були Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти (ВІППО), Відділ освітньої та інноваційної діяльності ВІППО, Лабораторія волинезнавства ВІППО і Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

Учасники події обговорили низку питань, зокрема йшлося про політичний, культурний і духовний феномен української діаспори, її художню та мистецьку спадщину у викладанні шкільних предметів, вивчення постатей відомих діаспорян в контексті шкільного краєзнавства. Зосередили увагу доповідачі й на внеску діаспори у становлення незалежності України та її ролі у протистоянні російській агресії в нашій державі.

Оксана Горда та Оксана Трумко, кандидатки філологічних наук, науковиці МІОКу, у свої доповіді на тему «Діаспора для України в умовах повномасштабної війни: літопис МІОКу» розповіли про основні напрями роботи Інституту до 24 лютого 2022 року та про діяльність після повномасштабного вторгнення. Зокрема й про проєкт «Літопис МІОКу» – текстові матеріали, відео та світлини подій, що відбувалися за ініціативи українських громад у різних країнах світу задля забезпечення військової, гуманітарної, адвокаційної та інформаційної підтримки України і вимушених мігрантів в умовах жорстокої агресії. Як зазначила Оксана Горда, загалом працівники МІОКу зібрали інформацію про допомогу українських діаспорян у 50 країнах світу (США, Канаді, Аргентині, Польщі, Литві, Естонії, Данії, Німеччині, Хорватії, Італії, Ісландії, Японії, Південній Кореї, Чилі, ОАЕ, ПАР тощо) й окремих великих містах (Чикаго, Вашингтоні, Нью-Йорку).

Також доповідачки розповіли про презентації, зустрічі, панельні дискусії та конференції, які ініціював МІОК для обговорення питань, пов’язаних із вимушеними мігрантами, збереженням ідентичності, мовною освітою діаспори та російськомовних громадян України тощо.