«Своєю професією допомагати людям»: колишній технічний директор компанії Motorola прочитав лекцію політехнікам

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним»

Колишній технічний директор компанії Motorola Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним», яка має чотири нехитрі складові – прийняти рішення, розвивати свої навики, розвивати характер і жити «золотим» правилом любові.

Пролог до успішності

84-річний Керол Бейлі свій шлях до успіху визначив ще коли мав дванадцять. Попри безліч перешкод, він таки домігся своєї мрії, адже був із бідної сім’ї, коли йшов до школи, дірки у черевиках закривав картонкою. Сьогодні Керол їздить по світу і розповідає про це молодому поколінню. А ще – працює кризовим менеджером. Оплату за це не бере.

Тоді, в дитинстві, поруч із їхньою убогою фермою була велика і гарна. Одного разу Керолу вдалося поспілкуватися з її господарем. І почути поради, які стануть формулою його життєвого успіху. Згодом Бейлі дізнався, що цей чоловік входив до п’ятірки найбагатших людей світу, був власником універмагів по Штатах і банків по світу.

– Він ніколи не допоміг мені ні центом, – наголошує, – але допоміг так, як я зараз допомагаю іншим – запитав, чи я хочу мати успішне життя, і дав поради, як цього домогтися.

Прийміть рішення і проявіть наполегливість

Отож, уже цього вечора 12-річний хлопчина заявив своєму батькові, що хоче стати інженером. Далі було безліч ідей, які мріяв здійснювати, а також пошуку відповіді на запитання, скільком людям зможе допомогти своєю діяльністю. Керол переконаний, що таке запитання повинна ставити собі людина будь-якої професії.

Тоді батько вважав, що його син не зможе стати інженером, адже для цього треба вчитися в університеті, а грошей на це немає. Тому сказав синові: «Нема шансу. Забудь про це».

– Але я прийняв рішення. Тому щодня після школи йшов до бібліотеки. Почав зустрічатися з інженерами, і вони давали мені свої книжки. А математику вивчав набагато вперед, – згадує Керол.

До 18-ти років він склав усі урядові іспити, щоб отримати ліцензію інженера. Університету так і не закінчив. Диплома не має. У 20 одружився, і впродовж найближчих семи років у його подружжі народилося трійко дітей. Але Керол далі хотів бути інженером. Вважав, що в компанії «Моторола» зможе використати свої навики. Подав туди заявку. Однак там навіть не тестували тих, хто не завершив університету. Цим не розчарувався. Допомогло позитивне мислення.

– Бути позитивним стосовно себе, тому що світ постійно розчаровуватиме нас, – вчить сьогодні Бейлі.

Розвивайте свої навики

Тоді, коли думаємо позитивно, ми розвиваємо ті навики, що мають стосунок до нашого рішення. Їх треба розвивати якомога краще стосовно своїх здібностей. Не порівнювати себе з іншими! Натомість розвивати все найкраще у собі. Бо кожен із нас є найсильнішим ворогом самого себе.

– Я розвивав у собі багато навиків, навіть не знаючи про це. Наприклад, коли один працівник аеропорту дізнався про мій намір, то запропонував приходити в аеропорт і працювати на його літаках. Однак застеріг: «Я не буду тобі платити, але ти багато дізнаєшся потрібного». І я погодився. Все, що робив у житті, намагався робити найкраще. Кожен із вас має дивовижні можливості розвивати свої навики саме зараз.

Будуйте свій характер

Щоб стати людиною, якій можна довіряти в усьому, треба працювати над своїм характером. Насамперед перестати говорити неправду, тобто не брехати за жодних обставин. Цю пораду Керол також почув від успішного старця. Коли вже не можеш сказати правду – не кажи нічого, помовч, адже інколи достатньо просто закрити рот на замок.

Треба ставати сильним у характері, аби нам довіряли будь-що. Бути не тільки правдивим, але й добрим, людиною мислення, відповідальним.

Минуло ще 10 років – і Керола Бейлі таки протестували на «Моторолі». Тоді, пригадує, пройшов складний кількаденний тест, який зазвичай провалюють 80% кандидатів. Через 10 днів після цього отримав дзвінок – їхати до Чикаго. Президент «Мотороли» при зустрічі не приховував здивування, що Бейлі не має університетського диплома. Однак результати його тестів змусили керівництво зробити виняток. Відтак Керол пропрацював у «Моторолі» 20 років і за цей час швидко просувався по службовій драбині.

Любіть Бога і людей

У «Моторолі» йому довелося бути відповідальним за тисячі людей, за прибутки і втрати компанії. І завжди керувався ще одним правилом, яке отримав у 12-річному віці і нині називає його «золотим» – любити Бога всім своїм серцем.

– Це впливатиме на всі ваші рішення, – наголошує. – Мало лише ходити до церкви і бути релігійним. Мусите любити Бога, адже тільки тоді нікому не нашкодите. І любити інших, як самого себе, щоб могти допомогти їм. Звісно, є люди, які не люблять себе, наприклад, наркомани, алкоголіки чи злодії. Але… Що більшій кількості людей допоможемо, то будемо успішніші. Неправильно думати: у цій професії можу зробити багато. Правильно – у цій професії я змінюватиму світ на краще.

– Отож, незалежно від того, в якій країні живете, прийміть рішення, розвивайте свої навики, характер і живіть «золотим» правилом любові, – підсумовує лекцію Керол Бейлі.

Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним» Керол Бейлі прочитав студентам Політехніки лекцію «Як стати успішним»