Колектив МІОКу провів культурно-просвітницький захід «Катерина Білокур. І нехай про неї заговорить цілий світ!»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

5 грудня 2021 року колектив Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провів культурно-просвітницький захід «Катерина Білокур. І нехай про неї заговорить цілий світ!».

Онлайн-подія відбулася в межах проєкту «Східний світ діаспори: спільномова» – нової комунікаційної платформи для діалогу між українцями східної діаспори та Україною. Платформа призначена для взаємодії представників громадських організацій східної діаспори та України. Її мета – налагодити регулярне спілкування й обмін досвідом, а також сприяти підвищенню кваліфікації лідерів і членів ГО, педагогів українознавчих шкіл, керівників художньої самодіяльності.

Саме тому подія була умовно поділена на дві частини: культурна складова та комунікаційна складова.

Модерувала захід к. філол. н., наукова співробітниця МІОКу Оксана Галайчук.

Учасників привітала Софія Зєлик, американська писанкарка українського походження, референтка з культури Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, майстриня з художнього розпису кераміки, членкиня Спілки народних майстрів України.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, у своєму слові наголосила на важливості підтримувати контакти між українцями, які проживають в Україні і тими, хто живе і працює в країнах пострадянського простору: «спеціально для вас, дорогі співвітчизники, ми створили нову комунікаційну платформу «Східний світ діаспори: спільномова». Цією платформою хочемо налагодити регулярне спілкування й обмін досвідом між очільниками громадських організацій, педагогами українознавчих шкіл та керівниками художньої самодіяльності в Україні та у східній діаспорі. Наступну зустріч заплановано на березень. Сподіваємося на вашу активність і небайдужість».

Про Катерину Білокур, її життєвий і творчий шлях гостям події розповіла Ірина Мусієнко, старша наукова співробітниця відділу науково-освітньої роботи Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Кілька поезій Василя Голобородька про геніальну українську художницю зачитав провідний філолог МІОКу Назар Данчишин.

У межах проєкту «Східний світ діаспори: спільномова» ми розпочали знайомство з тими нашими співвітчизниками зі східної діаспори, які своєю культуро-освітньою діяльністю підтримують українство у країнах свого проживання. Цього разу ми познайомилися з Тетяною Головчук, яка викладає українську мову та культуру для українських дітей у Казахстані.

У заході взяли участь українці з різних країн східної діаспори. Їхні теплі відгуки про необхідність таких зустрічей лише підтвердили, що ми рухаємось у правильному напрямку і робимо усе можливе для налагодження і підтримки контактів між українцями всього світу.

Після події ми отримали багато вдячних листів від наших співвітчизників зі східної діаспори. Зокрема, від нашого дорогого друга і партнера з Башкортостану Василя Бабенка:

«Вельмишановні колеги та колежанки МІОКУ!

Висловлюю щиросердечну подяку за вашу невтомну працю та надання щасливої можливості зустрічі з вами та усіма нашими побратимами та посестрами з усього світу! Сьогодні відбулася, як і завжди, надзвичайно цікава подія – ми приторкнулися до творчості прекрасної художниці-українки – Катерини Білокур! Вона, мабуть, як ніхто інший, у своїй творчості передала високий дух та щиру душу України та українського народу!

Дорога та шановна Ірино Михайлівно! Ви, як мати- берегиня, взяли під свою опіку всіх українців, яких доля чи недоля порозкидала по усіх світах, і разом Вашими колегами творите чудо! Дякую ще раз за ту любов у ваших серцях та радість єднання, якими ви всі щедро обдаровуєте всіх нас!

Є пропозиції. По-перше, зустріч у березні присвятити Т. Г. Шевченкові… По-друге, щомісячно розсилати плани вашої роботи щодо діаспори, щоб ми могли зареєструватися для участі.

З повагою до вас всіх – Василь Бабенко».