Рецепти успіху для політехніків: Колегія студентів Університету організувала корисну зустріч із підприємцями

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Оксана Щур

Часто для того, щоб зробити перший крок чи продовжити йти, потрібна мотивація чи, принаймні, знати, що є хтось, хто теж проходив такий шлях. Колегія студентів нашого університету організувала для політехніків із різних інститутів і курсів зустріч із підприємцями, які щедро поділилися з молоддю власним досвідом.

Особливо багато питань у студентів було до засновниці «HR-Кав’ярня – Львівський клуб менеджерів із персоналу» Оксани Щур. Вона розповіла про свій шлях до успіху та поділилася головними принципами, які допоможуть твердіше стояти на ногах у мінливому світі.

Найперше, Оксана наголосила:

– Нема людей, які не роблять помилок, і нема жодного бізнесу, який був би бездоганний. Різниця між успішними й неуспішними людьми саме в помилках. Знаєте, що відрізняє, наприклад, Стіва Джобса і людину, яка збирає пляшки? Те, що ця людина спробувала один раз щось зробити, їй це не вдалося – і все, більше вона навіть не намагалася, а просто шукала винних у невдачі. А такі, як Стів Джобс, навіть роблячи мільйон помилок, знаходять мотивацію мільйон один раз встати і продовжувати йти. Так, як маленькі діти, коли вчаться ходити – не втомлюються падати і вставати, аж доки впевнено не підуть.

Та важливо відрізнити справу, яку варто продовжувати, незважаючи на помилки, і ту, що треба залишити від самого початку.

– Знаю людей, які змушують себе прокидатися і фактично плачучи йти на роботу, незважаючи на те, що мають дуже високу платню і статус. Робити щось над силу не варто, тому найкраще – залишити це й шукати власну нішу – те, чого ще ніхто не робить, а ваше серце лежить саме там. Тим більше, що зараз особливий час, коли навіть не маючи досвіду, але володіючи унікальними, специфічними знаннями, можна стати дуже успішними й цінними працівниками. Тому треба жити за принципом – «Минуле для досвіду, теперішнє для дій, а майбутнє для цілей», – зазначила Оксана Щур.

Ще однин рецепт від гості Політехніки полягав у тому, щоб цінувати людей, які вірять у ваші ідеї. Бо саме вони завжди будуть поруч. А ті, хто прийде потім, приходять на ваш успіх. Та найважливіше – вірити в себе. І ще треба пам’ятати, що різні люди приходитимуть і йтимуть із вашого життя через різні причини, тому варто навчитися з ними розходитися так, щоб, зустрівши, можна було потиснути руку чи мати про що поговорити за кавою.

– Доки вчитеся в університеті, маєте унікальні можливості випробовувати свої сили в різних напрямах. Особливо сприятлива для цього практика волонтерства. Бо це можливість безоплатно побувати на дуже крутих подіях і здобути дуже цінний досвід, – додала гостя заходу.

Не менш цікавими думками поділився засновник коворкінгового центру OKFactory Олександр Кальонов.

Він порадив студентам старатися робити те, що більше подобається і краще виходить. Здобувати досвід у різних країнах світу, а потім реалізовувати його вдома. Оскільки, як переконаний Олександр, в Україні є багато можливостей. Він це теж практикує, повернувшись додому після тринадцяти років навчання та успішної праці в Італії.

– Головне – перший крок. Менше сумнівайтеся, а більше пробуйте свої сили в різних галузях. Не обов’язково йти лише в одному напрямі. І не треба боятися конкуренції. У всьому не можна бути кращими, але це стимулює до розвитку і зростання. І пам’ятайте, що перешкоди трапляються щодня. Та вони не можуть заважати досягати цілей, – наголосив Олександр.

Оксана Щур Оксана Щур Оксана Щур