Хто хоче зірвати майбутнє студентське новосілля? Будівництво нового гуртожитку Університету – під загрозою

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
проєкт нового гуртожитку

Упродовж кількох років адміністрація Львівської політехніки домагалася в уряді України виділення коштів на побудову на території студмістечка нового гуртожитку. Адже місць у наявних гуртожитках катастрофічно бракує. І це попри те, що чимало місць Університет орендує в інших вищих навчальних закладів.

Проект будівництва сучасного 9-поверхового гуртожитку виконав колектив під керівництвом відомого фахівця в галузі архітектурного проектування і досвідченого практика професора Ігоря Гнеся. Зараз розгляд проекту завершується в архітектурній інспекції міста Львова. Найближчими днями маємо отримати дозвіл на початок будівництва гуртожитку, який розрахований на 395 місць. Будівля має постати поблизу гуртожитку № 10 на місці заасфальтованого майданчика, де колись були баскетбольні щити та деяке гімнастичне знаряддя. А новий сучасний спортмайданчик спорудять поряд із гуртожитками № 5 і 10.

Цього року будівельники мають освоїти 40 мільйонів гривень. І раптом проти цього будівництва рішуче запротестували мешканці будинку № 1 на вулиці Відкритій. Щоб не перетворювати ці протести у вуличний мітинг, їх запросили на засідання «круглого столу», який провели ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало та головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Якими ж є аргументи мешканців будинку? Мовляв, майбутня будова розташується надто близько до їхнього житла. На будинку, справді, є тріщини. Висока споруда навпроти може позбавити мешканців сонячного світла. Підземні води на зсувонебезпечному пагорбі можуть пришвидшити руйнування їхнього будинку. Та на усі ці перестороги дали ґрунтовні відповіді автор проекту Ігор Гнесь та інші, незалежні від Львівської політехніки фахівці.

Будинок на вулиці Відкритій експлуатують із 1967 року. Капітального ремонту з того часу не проводили. Тріщини в будинку аж ніяк не пов’язані зі спорудженням сусідніх гуртожитків. Його руйнування, як стверджують, спричинено різними фактами: проривом каналізації, пошкодженням водопроводу, дощовими водами тощо.

Варто сказати, що початку проектних робіт передували ґрунтовні геологічні дослідження. На цій ділянці ґрунтових вод не виявлено. 16 метрові палі для фундаменту будуть спиратися на твердий, скелястий шар ґрунту. Мав слово і фахівець з інсоляції, тобто освітлення сонячним промінням. Дослідження засвідчили, що освітлення сусіднього будинку буде в межах норми. Усі фахівці підкреслювали, що вони несуть персональну відповідальність за свої висновки щодо безпеки будівництва.

Та, на жаль, під час дискусії деякі мешканці не прагнули фахової розмови і поводили себе доволі агресивно. Більше того, вони апелюють до правоохоронних органів щодо «незаконного», на їхній погляд, будівництва.

Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало закликав їх до розуміння ситуації, яка склалася з поселенням у гуртожитки студентів з усіх куточків України. Зараз Університетові бракує майже 3 тисячі місць. Якщо вчасно не розпочати будівництво, то будуть втрачені виділені урядом на цей рік 40 мільйонів гривень. А це загроза того, що такий довгоочікуваний студентський гуртожиток найближчими роками не спорудять…

ділянка під забудову ділянка під забудову ділянка під забудову ділянка під забудову ділянка під забудову ділянка під забудову