Хроніки Політехніки: Володимир Баляс – митець, що студіював у Львівській політехніці

Юлія Курдина, кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини
Володимир Баляс

Випускники та студенти Львівської політехніки – це ціла плеяда особистостей, які реалізували себе у різних сферах. Саме до таких і належить художник, графік, ілюстратор, скульптор Володимир Баляс, день народження якого припадає на кінець серпня.

Майбутній митець народився 29 серпня 1906 року в місті Рогатині у сім’ї кравця Олексія Баляса та його дружини Анастасії Круглої. У 1927 році завершив навчання у Рогатинській гімназії, після чого навчався на Загальному відділі Львівської політехніки. Загальний відділ призначався для підготовки вчителів технічних, середніх, загальноосвітніх шкіл і вчительських семінарів та складався на той час із п’яти груп: математичної, фізичної, нарисної геометрії, хімічної та рисункової.

Впродовж 1932–37 рр. В. Баляс вивчав графіку у Варшавській академії мистецтв. У 1936 році він вперше експонував свої роботи у Львові – брав участь у виставці «Мистці – другові мистців», організованій Асоціацією незалежних українських мистців (А.Н.У.М) у честь митрополита Андрея Шептицького. З 1939-го до 1944 року Володимир Баляс працював у Державному інституті пластичного мистецтва у Львові, а також у Львівській промислово-мистецькій школі, де викладав проєктування кольорової ужиткової графіки. Також у цей час він виконував художнє оформлення палітурок українських книг.

Наприкінці Другої світової війни В. Баляс змушений був покинути Україну й виїхав до Німеччини. Саме через такі факти біографії ім’я митця за радянських часів було викреслене з історії мистецтва і не згадувалося. Опинившись в англійській зоні окупації (табір імені Лисенка біля Ганноверу), Володимир Баляс вів мистецьку школу з декоратором І. Кубарським, брав участь у виставці 1947 року, яка проходила в Німецькому національному музеї Мюнхена.

У тому ж році митець переїхав до Канади. Як безконкурентний майстер оформив низку українських видань. Працюючи для фірми «Ітон», виготовив велетенське панно, яке було відзначене на виставці у Торонто. Серед новаторства – вперше почав виконувати паперову скульптуру. Використовуючи картон, папір та цемент, створив низку динамічних експресивних робіт, зокрема «Весна», «Балерина».

Також у співпраці з іншими художниками виконував розписи українських церков. Так, впродовж 1952–1953 рр. розмальовував з І. Кубарським та М. Дмитренком Собор Св. Володимира в Торонто. Також митці виконали для цього собору іконостас, розроблений архітектором Г. Кодаком. Більшість композицій розпису катедри були виконані у стилі козацького бароко.

У липні 1954 року В. Баляс серед майже 300 інших митців, вихідців з України, брав участь у Першій зустрічі українських митців Америки й Канади з громадою у Торонто.

Після дев’ятирічного проживання в Канаді у 1956 році В. Баляс переїжджає у США. Значним досягненням митця в галузі сакрального мистецтва є іконостас та запрестольна ікона в українській католицькій церкві Різдва Пресвятої Богородиці у Лос-Анджелесі, які він виконав у 1957–1958 рр. У США Володимир Баляс був членом Інституту мистецтва Сан-Дієго та Нью-Йоркської Асоціації українських митців.

Помер Володимир Баляс у квітні 1980 року в Сан-Дієго.

Твори митця зберігаються в колекціях Бібліотеки Конгресу США у Вашингтоні, Музею мистецтв Голівуду, Канадської української мистецької фундації у Торонто та Українського музею в Нью-Йорку. Одна з найбільших колекцій в Україні перебуває у Рогатині, зокрема твори Володимира Баляса експонуються в Рогатинському художньо-краєзнавчому музеї.

Отже, незважаючи на нелегкі історичні обставини, Володимиру Балясу вдалося реалізувати свій талант та активно працювати спершу у міжвоєнному та окупованому Львові – далі у Канаді та США. Митець, однією з альма-матер якого була Львівська політехніка, по праву заслуговує бути знаним серед інших видатних випускників та студентів цього навчального закладу.

культурна спадщина Володимира Баляса культурна спадщина Володимира Баляса культурна спадщина Володимира Баляса культурна спадщина Володимира Баляса Володимир Баляс культурна спадщина Володимира Баляса культурна спадщина Володимира Баляса культурна спадщина Володимира Баляса культурна спадщина Володимира Баляса