«Ми двічі співали на біс, та люди хотіли ще»: хорова капела студентів «Гаудеамус» з успіхом виступила в Іспанії

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Хорова капела студентів «Гаудеамус»

Розпочати осінь можна по-різному, головне – робити те, що вмієш і подобається, та ще й дарує радість іншим. Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» Львівської політехніки 1 вересня зустріла за кордоном із чудовою і вдячною публікою – виступила в церкві Найсвятішого Серця Ісуса в іспанському місті Торрев’єха. Екскурсії, невеликий виступ на острові Табарка та ще один концерт – у місті Рохалес (Іспанія) залишаться у спогадах наших студентів надовго.

Подорож до Торрев’єхи пролягала цікавими місцями. Зокрема колектив заїжджав на батьківщину Моцарта – у Зальцбург (Австрія), а також у Канни (Франція) – хористи пройшлись і сфотографувались на червоній доріжці каннського кінофестивалю.

У Торрев’єсі вечірній концерт (організатор і ведучий – Тарас Хом’як), під час якого пролунали твори українських композиторів «Отче наш» Миколи Леонтовича, «Аве Марія» Артемія Веделя та інші духовні композиції, викликав у слухачів захват. У другій половині виступу «Гаудеамус» виконав українські народні пісні: «Цвіте терен», «Ой дубе, дубе», «Чом ти не прийшов?», «Хлопці-риболовці», «Ой верше, мій верше» тощо. З великою майстерністю він інтерпретував знамениту пісню La paloma, яку створив у жанрі кубинської хабанери іспанський композитор Себастіян де Ірад’єр Салаверрі. Наприкінці виступу хорова капела заспівала традиційні західноукраїнські коломийки.

– Люди, які прийшли до церкви Найсвятішого Серця Ісуса, сприйняли нас дуже добре – була переповнена зала, ми двічі співали на біс, а вони не розходилися. Тепер з гордістю можна сказати, що ми підкорили іспанську публіку, – каже художній керівник і диригент народної хорової капели «Гаудеамус» Роман Мачишин, який коли вперше приїхав до Торрев’єхи шість років тому, закохався у це місто.

Місцева газета Objetivo Torrevieja відгукнулася про концерт дуже позитивно – назвала його прекрасним. Вона розповіла своїм читачам про «Гаудеамус»: створений 1950 року, тому наступного року виповниться 70 років. За свою історію хор брав участь у безлічі фестивалів та різних музичних заходів, виступав у багатьох містах України та за кордоном – у Польщі й Німеччині, репертуар хору вміщує музичні твори різних епох і стилів. «Хор дуже добре сприйняли численні глядачі, які подякували йому за чудовий виступ теплими оплесками» – підсумовує іспанське видання.

Після дня відпочинку хористи попливли на острів Табарка, де мали екскурсію й невеликий виступ. Завершальним став концерт у місті Рохалес. По дорозі назад в Україну колектив відвідав Барселону, Париж і Дрезден.

виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус» виступ «Гаудеамус»