Хмельницький політехнічний коледж Університету в умовах війни працює на нашу спільну перемогу

Хмельницький політехнічний фаховий коледж Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

Реалії сучасного світу постійно кидають виклики свідомим громадянам із активною позицією, тим, хто не пливе за течією, не підкорюється обставинам, а чинить супротив негативним явищам і подіям. Таким жахливим випробуванням «на міцність» для всіх українців загалом і для хмельницьких політехніків зокрема стала війна…

Уже 24 лютого у Хмельницькому політехнічному фаховому коледжі Львівської політехніки було створено Штаб опору. Очолив його директор навчального закладу Вадим Овчарук. Він звернувся до трудового колективу із закликом стати на захист незалежності та свободи рідної країни, усіма можливими способами допомагати Збройним силам, розвивати волонтерську діяльність і дбати про тих, хто вимушений залишити власні домівки під звуки канонад та перебуває в нашому місті.

Хмельницькі політехніки активною різноплановою діяльністю Штабу опору довели, що разом ми – сила. Благодійний фонд, який організовано з метою матеріально-технічного забезпечення коледжу, тепер цілком орієнтований на військові потреби. Для закупівлі найнеобхіднішого працівники закладу переказали частину своєї заробітної плати на рахунок благодійного фонду «Політехнік Поділля». Окрім того, педагогічним колективом було ухвалено рішення перераховувати щомісячно одноденний заробіток на підтримку ЗСУ до закінчення воєнного стану.

У майстернях коледжу та СТО міста відремонтовано 38 автомобілів, які відправлено в різні військові частини для захисту країни. Штаб опору звернувся до литовських друзів по допомогу, і вони за власні кошти привезли два автомобілі з відповідним спецобладнанням: Nissan Patrol і Land Cruiser Prado. Поєднавши власні кошти з надходженнями від небайдужих громадян, придбали позашляховики для військовослужбовців.

Важливою складовою допомоги ЗСУ є пошук та виготовлення необхідного обмундирування, закупівля тепловізорів та іншого обладнання, придбання та ремонт автотранспорту, виробництво пічок для обігріву та приготування їжі в польових умовах.

Ще з початку навчального року студенти академічних груп щотижня почергово брали участь у роботі волонтерського об’єднання «Захист» із виготовлення маскувальних сіток і так званих «кікімор». Із початком повномасштабного вторгнення потреба в таких засобах зросла, а отже, політехніки активізували свою діяльність і в цьому аспекті як поза закладом, так і в його стінах.

Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету «Львівська політехніка» – це потужний логістичний центр, куди в умовах надзвичайно складного воєнного часу надходить важлива інформація про потреби кожного українця та відбувається збір допомоги військовим і переселенцям. Неодноразово до ХПК прибували великогабаритні автобуси з гумдопомогою з Польщі, Італії та Німеччини. Волонтери коледжу вже відправили 50 бусів у різні частини України з найпотрібнішим – продуктами та одягом.

Політехніки, значна частина яких є ІТ-фахівцями, тримають надважливий інформаційний фронт. Наше кібервійсько активно реагує на інформаційні «вкиди», блокує фейкові акаунти ворога, намагається донести усьому світові правду про війну. До інформаційної кампанії долучився студент коледжу, що нині паралельно навчається у США, Олексій Горбатенко. У цій країні за його участю відбуваються акції підтримки України.

Важливою складовою діяльності Штабу опору є допомога біженцям та тимчасовим переселенцям. Гуртожиток ХПК прийняв 3141 людину. Наші співвітчизники забезпечені харчами і всім необхідним. Постраждалих від війни цілими родинами разом із їхніми домашніми улюбленцями гостинно приймають політехніки і в своїх домівках, надають прихисток, допомагають вирушати в безпечні сусідні країни.

Біженцями від війни є не лише громадяни, а й підприємства, установи та навчальні заклади. 2022–23 навчальний рік Маріупольський будівельний коледж розпочинає в приміщенні ХПФК. Його фахівці вже долучаються до профорієнтаційної роботи політехніків.

Процес допомоги армії та вимушеним переселенцям у коледжі чітко налагоджений, триває постійно, і всі зусилля закладу спрямовані на спільну перемогу в цій війні заради незалежної України, заради світлого майбутнього кожного українця.

Повний текст матеріалу – на сайті Хмельницького політехнічного фахового коледжу.