ХІІІ Міжнародна літня школа україністики «Крок до України» в режимі онлайн завершила роботу

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Закриття ХІІІ Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України» в режимі онлайн

26 липня 2020 року відбулося закриття ХІІІ Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України». Вперше літня школа Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» пройшла в режимі онлайн. І це не єдина інновація школи. Новими були форма, засоби, програма, методика, країни учасників та багато іншого.

У школі взяли участь 20 студентів із Аргентини, Бразилії, Німеччини, Іспанії, Польщі, Росії та Румунії. Це люди різного віку, професій та зацікавлень, з різною мотивацією до навчання та базовими знаннями української мови. Серед студентів школи були слухачі, які навчалися на літній школі МІОКу уже не вперше, і навіть не вдруге.

Зареєстровані учасники школи перед початком навчанням проходили тестування та усну співбесіду на визначення рівня володіння українською мовою. За їхніми результатами студенти були поділені на 7 невеликих груп – до 4 осіб у кожній. Слухачі школи могли обрати зручний для себе графік навчання – з 10:00 чи 16:00 (за київським часом). Також школа мала опцію – індивідуальне навчання.

Програма школи – це два тижні інтенсиву з української мови як іноземної (13–26 липня): щоденні заняття з української мови, щоденна розмовна практика з носіями мови, у суботи і неділі – дискусійні клуби за участю відомих особистостей, можливість спілкуватись українською у віртуальному середовищі з викладачами, організаторами та усіма студентами школи 24 години на добу.

Літня школа україністики «Крок до України» – це не лише школа вивчення української мови, це – можливість пізнати модерну та традиційну Україну. У навчальний процес школи інтегровані знайомство з історією, культурою, традиціями давньої, а також реаліями сучасної України, діалоги з відомими сучасниками, перегляд українських новинок у сфері мистецтва, майстер-класи від майстрів з різних ремесел у їхніх студіях.

Цьогоріч МІОК запровадив нову форму навчання – дискусійні клуби з відомими особистостями в онлайн-режимі. Як вони відбувались? Спершу слухачі школи спілкувалися із запрошеним гостем, знаною авторитетною людиною, за посередництвом модератора. Під час цих зустрічей студенти задавали запитання гостям, обмінювалися думками, таким чином позбавлялися мовного бар’єру, практикували мовлення та отримували досвід публічних виступів українською. Після діалогу слухачі школи розходилися по віртуальних кабінетах і дискутували про почуте у групах з викладачем.

Так, студенти ХІІІ Літньої школи україністики «Крок до України» спілкувалися з Лесею Воронюк, письменницею, журналісткою, сценаристкою та режисеркою, засновницею Дня вишиванки, авторкою документальних фільмів «Спадок нації», «Соловей співає» і «Ткацький шлях»; Анастасією Василик, дизайнеркою, засновницею бренду «Чичері», лауреаткою Міжнародного конкурсу молодих європейських дизайнерів у рамках Днів моди в Мілані, учасницею фешн-показів в Україні, Польщі, Чорногорії та Барселоні; Назаром Савком, співаком, музикантом, композитором, фіналістом шоу «Голос Країни», співавтором популярного дитячого каналу на YouTube «З любов’ю до дітей»; Миколою Ступінським, львівським художником, який працює у техніці графіки та живопису, є автором шести персональних виставок та численних мистецьких проєктів в Україні, Італії та Китаї.

Ще однією інновацією школи «Крок до України» стали віртуальні екскурсії у прямому ефірі до студій, лабораторій, шоу-румів та майстерень митців, де їхні господарі показували свої здобутки та розповідали про деталі своєї роботи. Слухачі школи побували у майстерні художника Миколи Ступінського, де побачили галерею його робіт, місце творення, унікальну техніку митця, нову картину, яку пише.

Про все це йшла мова на закритті ХІІІ Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України» в режимі онлайн. З вітальними і подячними словами виступили: Роман Корж, проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Національного університету «Львівська політехніка» та Люба-Ірина Горбат, генеральна секретарка Союзу Українців Румунії, за сприяння якого у літній школі взяла участь група студентів із Бухарестського, Клузького та Сучавського університетів Румунії.

На закритті школи відбулося віртуальне вручення студентам сертифікатів, які засвідчують проходження навчального курсу на літній школі, оригінали яких вони отримають поштою.

Викладачі школи, серед яких наукові співробітники МІОКу, доктори філософії, викладачі Львівської політехніки, автори підручників з української мови як іноземної: Оксана Горда, Назар Данчишин, Галина Темник, Оксана Трумко, Наталія Мартинишин, Ольга Сорока, Оксана Галайчук, Олена Мицько віртуально вручили студентам сертифікати про проходження навчального курсу на літній школі.

Слухачі школи були активними на закритті: ділилися своїми враженнями від навчання, розповідали про те, які знання здобули та які бар’єри подолали, писали коментарі у чаті.

Зі слів студентів: «Завдяки навчанню я нарешті почала розмовляти українською мовою, перестала соромитися робити помилки і вивчила багато нових слів, а що найголовніше – доторкнулася до багатої та цікавої культури вашої чудової країни, познайомилася з цікавими людьми. Величезне враження на мене справила історія вашої вишиванки. Раніше я не здогадувалася наскільки вона трагічна. Тепер я знаю, що це не просто красиво, а це символ країни на рівні з прапором та гімном, одяг, який об’єднує людей у народ» (Жанна Крістел, Німеччина); «Цього року я не лише навчалася улюбленої української мови, а й навчалася користуватися неулюбленою мережею – Інтернетом. Дякую не лише викладачам за унікальну програму, а й технікам, які це зробили можливим. Мені дуже хотілось би продовжувати навчання і у наступному році» (Катрін Ґерц, Німеччина).

Слухачі школи «Крок до України» дуже творчі, активні та ідейні. Вони підготували сюрприз на закриття – фантастичний відеоролик пісні «Ой у вишневому саду» у своєму виконанні. Було дуже емоційно.

У заключному слові Ірина Ключковська, директорка МІОКу, засновниця Літньої школи україністики «Крок до України», звернулася до студентів: «В час, коли йде війна, розв’язана Російською Федерацією, коли на сході України вмирають наші хлопці, наші солдати, коли багато людей були змушені відійти від східних частин України і поміняти все: своє життя, свою роботу. Для нас кожна людина, яка мріє про Україну, яка долучається до пізнання її історії, її культури, її мови – це наша опора, це наш голос у ваших країнах. Ви – ті люди, хто пізнає нашу землю, хто пізнає нашу правдиву історію, хто пізнає наше сьогодення. Тому ми так цінуємо вас у цей важкий час і розцінюємо вашу участь у школі як добру, чесну, правдиву руку, простягнену Україні».

Закриття ХІІІ Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України» в режимі онлайн Роман Корж