Керівник НДЦ «Демос» Львівської політехніки взяла участь у дискусії з проблем трудової та освітньої міграції

НДЦ «Демос» Львівської політехніки
 дискусія з проблем міграції

В Україні тема трудової міграції уже традиційно займає чільні місця в політико-інформаційних, економічних та інших матеріалах ЗМІ. Особливої гостроти її висвітлення набирає щороку у літній період, коли у вищій школі розпочинається вступна кампанія й міграційні втрати потенціалу молоді є неабияк відчутними. На тлі затяжної демографічної кризи міграційні настрої абітурієнтів не лише блокують процеси збереження ресурсного потенціалу вітчизняних освітніх та наукових шкіл, але й ведуть до руйнування соціокультурних засад розвитку вітчизняного ринку праці, продукують загрози національній безпеці країни.

Ці питання стали предметом дискусії, проведеної у Львові у прес-центрі «Галінфо» під назвою «Проблеми трудової та освітньої міграції з України». Дискусія відбулася за участю спікерів: Романа Матиса, начальника управління інвестиційної політики ЛОДА (модератор), Оксани Іванчук, заступника директора Львівського обласного центру зайнятості, Уляни Садової, експерта, керівника Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка», Антоніни Курець, HR-спеціаліста компанії «Price Waterhouse Coopers», Володимира Сухого, менеджера освітніх проектів львівського ІТ-кластеру.

У роботі заходу взяли участь представники бізнесу, громадських організацій, відомі фахівці в галузі освіти та науки Львівщини. Серед відомих людей – Зеновій Бемес, Президент Асоціації роботодавців Львівщини, бізнес-омбудсмен у Львівській області, Леся Довганик – керівник Львівського обласного центру праці, Ольга Гринькевич – докторант економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, та багато інших.

З числа науковців, які тривалий час займаються дослідженнями проблемних питань української міграції, виступила доктор економічних наук, професор кафедри теоретичної та прикладної економіки Інституту адміністрування та післядипломної освіти Національного університету «Львівська політехніка» Уляна Садова. Науковець висловила занепокоєння тим, що міграція з метою заробітку набуває нових форм та цілей – переїзду закордон назавжди:

– Без сумніву, міграція – це свобода вибору людини. Кожен із нас має право обирати умови свого життя та праці. Проте ми сьогодні говоримо про ті ризики для держави, які зумовлені втратою людського капіталу. Сьогодні традиційна економічна міграція трансформується. Адже люди намагаються не просто заробити гроші закордоном, а осісти там. Спершу вони переїжджають, а згодом забирають до себе сім’ю. Це безперечно небезпечний виклик для України. Адже внаслідок цього ми можемо втратити демографічний потенціал, людський капітал, традиції виховання, культурні цінності тощо. Та особливо хочу наголосити на сучасній п’ятій хвилі міграції, яка припадає на друге десятиліття ХХ століття і є за суттю освітньою. Нині молодь у різний спосіб виїжджає за кордон. Хтось, щоб отримати вищу оплату праці, хтось – більш якісну освіту, можливість краще комунікувати з подібними собі завдяки вивченню іншої мови.

За словами Уляни Садової, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки провів дослідження на цю тему серед студентів. Виявилося, що на останніх курсах понад 90 відсотків студентів, які вивчають будівництво та архітектуру, ІТ-технології, хімію тощо, заявляють, що хочуть їхати за кордон, щоб облаштувати своє життя там. Свого часу такими процесами була пронизана Польща, і місця, які там звільнилися, зайняли українські студенти і викладачі. До того ж, уряд Польщі створює сприятливі умови для цього, щоб мотивувати їх до еміграції (квоти, стипендії, заробітна плата та соціальні пакети тощо). Проте, на думку Уляни Садової, український уряд теж має робити певні кроки для того, щоб українські студенти залишалися в Україні. Потрібно створювати такий пакет соціальних послуг, який би втримав викладача і студента в Україні.

У роботі зустрічі активну участь взяли представники бізнесу, громадські активісти Львівщини. Присутні, висловлюючи свою підтримку організаторам зустрічі, побажали на перспективу більше уваги звертати не на наслідки, а на причини міграції, шукати ефективні шляхи подолання проблем.

Докладніше про дискусію «Проблеми трудової та освітньої міграції з України»

учасники дискусії з проблем міграції учасники дискусії з проблем міграції учасники дискусії з проблем міграції учасники дискусії з проблем міграції учасники дискусії з проблем міграції учасники дискусії з проблем міграції учасники дискусії з проблем міграції