Карантин: нові можливості для розвитку студентів

Олександра Самборська, студентка ІІ курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

Очевидно, кожен погодиться з тим, що карантин змінив життя всього людства, адже про нього не знають хіба на інших планетах. Відколи він почався, рано чи пізно у кожного із нас виникло запитання: «А чим себе ще зайняти, щоб не було одноманітно?» Звісно, знайдуться і ті, хто скажуть: «А чим взагалі можна зайнятися вдома?» Але хто шукає, той завжди знайде. З початком пандемії життя студентів різко змінилося. Спершу було трішки незвично, адже досі дні кожного з нас були активні, насичені, а тут з’явилося більше вільного часу. Як не дивно, навчання не ускладнилося, навпаки, навіть трохи спростилося, адже з’явилася можливість усе виконувати в одному місці. Та й час на ранкове збирання і добирання до університету наразі зник зі щоденного графіка.

Як би не було, навіть у таких умовах студенти залишаються студентами, а відтак навчання займає далеко не останнє місце. Можна сказати, що дистанційне навчання мені і багатьом моїм однокурсникам подобається більше, ніж очне. Чому? Такий формат дає змогу ефективно вчитися, і ще залишається час на саморозвиток. Єдиним мінусом є відсутність культурних заходів, які можна було активно відвідувати до карантину. Незважаючи на велику кількість онлайн-заходів, живого спілкування та відвідування цікавих місць інтернет не замінить. Щоб заповнити цю прогалину, багато хто знайшов декілька корисних для себе справ. Сподіваюся, поради з досвіду студентів стануть у пригоді багатьом.

Найперше хочеться наголосити, що вільний час, який з’явився під час дистанційного навчання, можна теж провести з користю, наприклад, зайнятися самоосвітою, поцікавитися тим, на що раніше просто не вистачало часу. Зараз у безкоштовному доступі безліч онлайн-курсів та лекцій. Скажімо, багато можливостей дає ресурс Prometheus, який пропонує сотні лекцій з різноманітних тем. Coursera останнім часом надала безкоштовний доступ до 3800 онлайн-курсів 400 спеціалізацій. Захотілося чогось незвичайного? Сомельє Роман Ремеєв навчить тямити у винах і розповість про органічні, біодинамічні та натуральні вина. А замість списку літератури на зацікавлених чекає список рекомендованих позицій. Тривалість курсу (6 лекцій) – 1 година. Таким чином, можна не тільки відпочивати, а й із користю проводити час і навчитися чогось нового.

Не менш важливо тримати у формі не тільки розум, але й тіло. Здавалося б, коли сидиш постійно в помешканні і навіть зрідка виходиш погуляти, то не трудно набрати декілька (а можливо, і не декілька) кілограмів. Але це все стереотип. Хто звик тримати себе у формі, той і вдома буде у відмінній формі. А от люди, які на це раніше не звертали уваги, тепер мають можливість детальніше вивчити питання, як варто стежити за своїм здоров’ям. Здавалося б, на карантині, коли на вулицю виходиш зовсім мало, можна було і набрати декілька кілограмів. Але у мене все склалося навпаки: я почала стежити за своїм харчуванням та зайнялася спортом і через декілька місяців виявила, що таки схудла. А от раніше не мала на це вдосталь часу. Отож вдалося ретельніше вивчити своє здоров’я та знайти методи, які допоможуть схуднути та приведуть тіло у відмінну форму. Це саме той час, коли є можливість привчити себе до корисних звичок та почати більше уваги приділяти власному здоров’ю, адже якщо чогось прагнути і докладати зусиль заради досягнення своєї цілі, то обов’язково все вдасться. І це стосується не лише спорту.

Але на карантині можна займатися не тільки власним тілом, а й віднайти давно забуті хобі. Пам’ятаєте, кожен із нас у дитинстві мав якесь хобі, справу, яка дуже подобалася, але з віком ми її занедбали? Так от саме час про неї згадати. Можливо, саме цей забутий вид діяльності – це наша маленька мрія, яка зробить нас набагато щасливішими. Хто у дитинстві любив співати – можна записатися на онлайн-курс, що я й зробила й уже півроку знаходжу цікаві курси та лекції і дуже рада, що мені вистачило мотивації відновити давно забуту справу. Вам не подобаються співи, а до вподоби малювання? Чому б також не спробувати себе в цьому? Варто часом прислухатися до себе, адже саме так можна знайти гармонію і бути щасливими. Тож не гайте часу і гайда виконувати свої маленькі мрії!

А що ж скажуть фанати подорожей, для яких закриття кордонів стало справжньою трагедією? Якщо відверто, то мене і багатьох моїх друзів це теж засмутило, адже подорожі – це наше хобі. Але й тут не варто сумувати. Світ настільки швидко пристосовується до нової реальності, що ми навіть не встигаємо цього помічати. Безсумнівно, зараз подорожувати стало дорожче і складніше. Але це не означає, що така можливість взагалі зникла. Побувати у нових місцях і навіть країнах дають можливість онлайн-екскурсії. Вам теж завжди хотілося відвідати Лувр, але наразі це залишається мрією? Тепер декілька кліків дозволять побачити один із найвеличніших музеїв світу. Цікавить, яким був побут первісних людей або який вигляд мав справжній динозавр? Тоді вам до Національного музею природознавства в США. Заклад налічує понад 500 млн експонатів, серед них – рештки тварин, скам’янілі скелети динозаврів, колекції мінералів та метеоритів. Якщо вам до вподоби релігійний туризм і не хочеться за межі України, можна відвідати одну з найпопулярніших туристичних локацій столиці – Софіївський собор. Князь Ярослав збудував його ще далекого 1037 року. В онлайн-версії храму є інформація про ікони та сюжети, зображені на стінах. Тож беріть це все на замітку і подорожуйте по світу з дому.

Ті, хто хоче зайнятися більш звичними справами, теж можуть знайти собі заняття. Тепер, як ніколи досі, з’явилася чудова можливість знайти для себе щось нове і повністю поринути у світ книжкових фантазій. А ті, хто не знає, з чого почати, можуть ознайомитися зі списком найкращих романів XXI століття за версією BBC News Україна. Також можна спробувати зайнятися кулінарією. Маєте цікаві власні рецепти? Саме час їх втілити в життя. Якщо ще нічого не придумали, то доречно випробувати рецепти популярних кулінарів. Інтернет-мережа пропонує багато нескладних рецептів, зокрема добірку українського кулінара Євгена Клопотенка, які я випробувала на власному досвіді і рекомендую всім спробувати приготувати десерти за його рецептами.

А чому б не зацікавитися вивченням, наприклад, іспанської мови? Її можна освоїти в онлайні на ресурсі Quetal. Тут я знайшла більше 60 уроків у вільному доступі. Всі матеріали подані українською мовою та відсортовані відповідно до рівня знання мови.

Ось так карантин, з одного боку, ускладнив ситуацію у світі, а з другого –допоміг не лише мені, а й багатьом моїм друзям, однокурсникам віднайти себе. Багато вільного часу – це чудова можливість зайнятися чимось новим, виконати справи, які давно відкладали, віднайти цікаві хобі. Кожен сам знає, що йому подобається, адже скільки людей, стільки і світів. Але головне правило: що б ви не робили, не забувайте про найважливіше – бути щасливими.