Кафедра ОМБМ впроваджує сучасні інформаційні технології у навчальний процес

Кафедра опору матеріалів та будівельної механіки Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Багаторічне успішне використання сучасних програмних комплексів автоматизованого проєктування і розрахунку інженерних конструкцій фахівцями кафедри опору матеріалів та будівельної механіки для підготовки наукових кадрів на магістерському та аспірантському рівнях відкрило шлях до вдосконалення бакалаврських навчальних програм Інституту будівництва та інженерних систем. Систематична наукова робота викладачів кафедри ОМБМ зі студентами в межах діяльності Навчально-наукового центру з автоматизованого розрахунку інженерних конструкцій імені М.Т. Губера показала, що базові навички застосування інформаційних технологій необхідні студентам вже на початку їхнього освітнього шляху.

Навіть найпростіший інженерний розрахунок в сучасних умовах повинен органічно поєднувати елементи, що лежать в основі класичних технічних дисциплін, та елементи інформаційних технологій. Опанування числових методів розрахунку будівельних конструкцій – не альтернатива класичним інженерним методам, а їх гармонійне доповнення. Незважаючи на це, математично-інформатичні дисципліни, які викладають у технічних вишах, нерідко є штучно роз’єднаними з інженерними дисциплінами. Саме тому Методична рада Інституту будівництва та інженерних систем прийняла рішення про впровадження у навчальні програми бакалаврів першого курсу спеціальностей 192 «Будівництво та цивільна інженерія» та 194 «Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології» дисципліни «Числові методи та інформаційні технології в будівництві», запропонованої кафедрою опору матеріалів та будівельної механіки.

Лекційну частину курсу обсягом 30 годин присвячено вивченню теоретичних засад основних числових методів розв’язування інженерних задач, серед яких значну увагу приділено методу скінчених елементів. На лабораторних заняттях обсягом 60 годин студенти виконують достатньо складні практичні розрахунки для розв’язання широкого класу задач із використанням програмного забезпечення FEMAP та NASTRAN NX. Набутий досвід практичної роботи допомагає студентам якісніше опановувати на старших курсах базові інженерні дисципліни: опір матеріалів; будівельна механіка; теорія пружності, пластичності та повзучості та ін. Це, зі свого боку, сприяє підвищенню рівня підготовки бакалаврів і магістрів будівельного спрямування та їхній успішній адаптації у виробничій діяльності.