«SOS – Історична пам’ятка»: кафедра історії України та етнокомунікацій запрошує студентів до участі у Всеукраїнській акції

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Кафедра історії України та етнокомунікацій Інституту гуманітарних і соціальних наук Львівської політехніки запрошує студентів взяти участь у Всеукраїнській акції «SOS – Історична пам’ятка: досліджуємо та зберігаємо разом – 2017».

Акція має на меті стимулювати інтерес та дбайливе ставлення молоді до збереження історико-культурної спадщини місцевої громади, розвиток партнерства школи та громади у справі її охорони та популяризації.

Долучитися до участі в акції можна по-різному, головне бажання і трохи фантазії…

Організуйте у вашому місті, селі акцію «SOS – Історична пам’ятка нашого міста, села», спрямовану на інформування громадськості про історію і стан пам’ятки та необхідність її збереження. Задля цього знайдіть у своєму населеному пункті чи місцевості пам’ятку історії та культури, що особливо вас вразила; є чи може бути цінною для місцевої громади; нагадує про минулі події; викликає цікаві міркування; була перенесена чи зруйнована. Охарактеризуйте час, обставини, події чи осіб, з якими пов’язана пам’ятка. Опишіть її загальний вигляд: символіку, форму, розміри, місце, на якому стоїть, матеріал, із якого зроблена, а також певні її особливості та враження, які вона викликає.

З’ясуйте, коли і за яких обставин пам’ятка була споруджена: хто був до цього залучений і на чиї кошти вона була споруджена; які ідеї та чиї інтереси вона виражала; як виглядала пам’ятка у минулому; чи була вона типовою для свого часу; як ставилися люди до пам’ятки.

Дослідіть історію пам’ятки: як люди оберігали її; які громадські заходи відбувалися біля пам’ятки (святкові процесії, демонстрації, віча); чи була вона змінена, перенесена на інше місце, забута, знищена, відреставрована; якої критики зазнавала ідея споруди, чи змінювалось її трактування впродовж історії.

Охарактеризуйте теперішній стан пам’ятки: як виглядає пам’ятка у наш час; чи виникали проблеми, пов’язані із її збереженням; чи є побажання змінити пам’ятку або знести її; як сприймають та оберігають пам’ятку місцеві жителі.

Акція триватиме до 31 березня 2017 року. Підсумки – травень 2017 року.

Щоб взяти участь у Всеукраїнській акції «SOS – Історична пам’ятка: досліджуємо та зберігаємо разом – 2017», потрібно до 31 березня 2017 року надіслати анкету учасника та хроніку акції у формі презентації Power Point на електронну адресу sos.historical.monument2017@gmail.com.