«Із якими побоюваннями починаєте навчання?»: розповідають першокурсники Львівської політехніки

Ольга Мацьків, тижневик «Аудиторія»
студентка

Коли закінчуєш одинадцятий клас і вступаєш до омріяного університету, природно, упевнений, що життя неодмінно зміниться. Має стати краще, цікавіше, веселіше, та, водночас, важче.

Вищий навчальний заклад – не школа, і вимоги тут цілком інші. До того ж, починається новий етап – самостійне й доросле життя, де за все потрібно відповідати самотужки, а не перекладати труднощі на плечі рідних.

Кожен очікує від університету чогось особливого. Для когось навчання є кроком до здійснення мрії, майбутньої кар’єри. Для інших – можливість навчитися нового, здобути досвід, обмінятися знаннями з товариством. І, напевно, для всіх університет є місцем, де багато емоцій і знайомств, де зароджуються справжні дружба й кохання.

Але, попри приємні очікування, є й речі, що лякають. Що ж таки чекає, коли станеш студентом, – невідомо. Власне, тому виникають різноманітні побоювання: а що, як обрав не ту спеціальність, не знайду спільної мови з викладачами й однокурсниками, не реалізую себе в професії?..

Страхом номер один для першокурсників є сесія. Наслухавшись розповідей старших курсів, новоспечені студенти вимальовують в уяві найрізноманітніші сценарії отримання талонів, перескладань і навіть відрахування з університету. Це абсолютно нормально, адже кожен хвилюється, коли щось відбувається вперше. Проте перебільшувати не варто – чимало побоювань розвіюється вже протягом перших тижнів навчання.

А відкрито про свої очікування й страхи «Аудиторії» розповіли студенти-першокурсники Львівської політехніки.

Катерина Стецо, Інститут архітектури:
«Мої побоювання зникли»

У мене очікування переплітаються зі страхами. Я не місцева, тому дуже хотілося нових знайомств, але виникали побоювання, що не зможу подружитися з колективом. Хвилювалася, що лекції будуть або нецікаві, або ж навпаки, на них буде багато інформації, які я не спроможна буду вловити й зрозуміти. Але вже протягом перших днів мої побоювання зникли. Група дуже класна, а викладачі настільки цікаво й доступно провадять навчання, що це мене здивувало.

Адріана Дичок, Інститут гуманітарних та соціальних наук:
«Хвилююся, що не зможу досконало вивчити іноземну мову»

Про Львівську політехніку чудові відгуки, тому сподіваюся лише на хороше. Звичайно, є й страхи. Наприклад, хвилююся, що не зможу досконало вивчити іноземну мову, що це буде важко. Але я шукаю в собі сили для вдосконалення.

Яна Костик, Інститут архітектури:
«Як і всі, боюся першої сесії»

Протягом двох років я відвідувала підготовчі курси у Львівській політехніці, тому приблизно знала, що мене чекає. З навчанням для мене ситуація більш-менш зрозуміла, знаю, що здобуду тут ґрунтовні знання. Як і більшість студентів, боюся першої сесії. Окрім цього, маю побоювання щодо викладачів, однак сподіваюся, що кожен з них буде ставитися до нас із розумінням.

Володимир Якуц, Інститут гуманітарних та соціальних наук:
«Боюся, що в мене нічого не вийде»

Від університету, окрім цікавого та якісного навчання, очікую багато позитиву. І сподіваюся, що тут я забезпечу собі перспективне майбутнє. Є чимало дрібних побоювань, але найбільше боюся, що в мене нічого не вийде і я не зреалізую себе в обраній галузі.

Вадим Крисюк, Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола:
«Найбільший страх – проспати пари»

Очікую, що університет змінить моє життя. Завдяки навчанню я досягну кращого, дізнаюся багато нового й потрібного. А ось найбільший страх для мене – проспати пари.

Валерія Попович, Інститут гуманітарних та соціальних наук:
«Є ризик «завалити» сесію»

Хочеться, щоб навчання було змістовне та цікаве. Також важливо перейняти досвід у викладачів. Хвилююся, як складатиму перші іспити й заліки. Є ризик щось забути, недовчити й «завалити» сесію.

Руслан Скурчанський, Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола:
«Я чекаю тільки хорошого»

Я чекаю тільки хорошого і від навчання, і від людей. Трохи пригнічує страх перед сесією. Чув, багато студентів її не складають і йдуть на «повторки». Не хотілося б, щоб зі мною таке сталося.

Адріана Дичок, Інститут гуманітарних та соціальних наук Володимир Якуц, Інститут гуманітарних та соціальних наук Валерія Попович, Інститут гуманітарних та соціальних наук Яна Костик, Інститут архітектури Катерина Стецо, Інститут архітектури Вадим Крисюк, Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола Руслан Скурчанський, Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола