Іван Демидов: «Видання якісних індексованих журналів потребує значних зусиль редколегій і авторів»

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Іван Демидов

Якісно наповнити наукове видання, правильно його оформити та підготувати до друку й при цьому організувати грамотну промоцію, щоб у перспективі зайняти свою нішу серед великого числа конкурентів – непрості завдання, що стоять перед редакціями спеціалізованих видань, які прагнуть вийти на міжнародний рівень. Сьогодні у Львівській політехніці є три видання, що індексуються у Scopus/Web of Science, які гідно репрезентують наш університет на міжнародній арені, але зупинятися на цьому не планують.

Багато видань університету працюють над тим, щоб досягти рівня потрібного для індексації. За останні роки від університету було подано 5–7 заявок. Та, на думку Івана Демидова, проректора з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка», тільки «дві з цих заявок від журналів у принципі мали якісь шанси на задоволення». Такий досвід дав на практиці зрозуміти, якими справді мають бути видання достойні індексації в НМБ Scopus/Web of Science, і сформувати критерії внутрішньоуніверситетського відбору журналів. А також виявити ряд проблемних моментів у роботі самих редколегій.

«Рішення про включення до НМБ Scopus/Web of Science того чи іншого видання приймаємо не ми, а дорадчі органи (ради) відповідних організацій за кордоном. І вони зовсім не звертають увагу на локальні регалії голів і членів редколегій, а лише на ті з них, які визнаються на міжнародному рівні, їх цитованість, відомість, цитованість самого видання, яке поки ще не індексується, якісний і географічний склад авторів, періодичність випуску. Життєво необхідно залучати іноземних колег – визнаних науковців і до участі у редколегіях, і як авторів публікацій у наших виданнях. Географічна диверсифікація є критично важлива», – пояснює Іван Васильович.

Активна просвітницька робота та постійний аналіз тенденцій наукової видавничої справи дозволили за останні роки суттєво покращити якість видань у Львівській політехніці і сконцентрувати увагу та ресурси на перспективних журналах. Якісні видавничі процеси і їх тонке налаштування у науковій галузі – дуже тривалий та непростий процес, враховуючи значення людського чинника, тому наразі результати поступу в напрямі індексування ще не є відчутні. За поточного рівня зусиль і обсягів роботи, що виконується, долучення нового видання Львівської політехніки до НМБ Scopus/Web of Science може статися не раніше початку 2024 року, наголосив Іван Демидов. У кращому разі – у 2023 році. Адже за будь-якою подією такого штибу стоїть кропітка командна робота.

«Основною причиною такого стану справ є брак ресурсів, людських і часових ; психологічні чинники в умовах пандемічних настроїв; високі (рівня глянцевих видань) мінімально необхідні стандарти додрукарської підготовки, стислі терміни й складний менеджмент процесів рецензування, небажання авторів публікувати матеріали у неіндексованих журналах, велика кількість уже індексованих видань за деякою тематикою або напрямом, спеціальні вимоги до вебсайтів тощо», – пояснює проректор.

Іван Демидов зазначає, що в університеті намагаються природнім шляхом вивести видання Політехніки на гідний рівень. Швидкі й штучні варіанти підвищення цитування не мають використовуватися не тільки через те, що це неетично, а й тому, що варто передовсім турбуватися про репутацію Львівської політехніки. Хоч академічна доброчесність, якість матеріалів та природнє цитування залишаються й надалі головними критеріями для наукових видань, конкуренція навіть у самій базі Scopus впроваджує нові тенденції та вимоги. Так, велике значення сьогодні надається якісній промоції та рекламі видання, створенню його репутації в наукових колах.

«Індексація наших видань у наукометричних базах – це складний шлях, на якому ми перебуваємо й по якому здійснюємо поступ у міру існуючих ресурсів, за підтримки міжнародних партнерів і авторських колективів. Провадяться численні вебінари та тренінги для членів редакційних колегій, інформація періодично висвітлюється на сайті університету або розповсюджується відповідальними особами. Але основа будь-якого успіху – цілеспрямована невпинна робота», – підсумував Іван Васильович.