Ірина Перів: «Молодь відіграє активну роль у формуванні суспільства, тому життєво важливо чути її голос»

Центр безоплатної правової допомоги Львівської політехніки
Ірина Перів

Очільниця Центру безоплатної правової допомоги Львівської політехніки, заступниця керівниці Центру правових досліджень гендерної рівності Університету, асистентка кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Ірина ПЕРІВ до Міжнародного дня молоді дала інтерв’ю для ООН Жінки – структури Організації Об’єднаних Націй з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок.
 

Ірина Перів, 25 років, зі Львова – досвідчена юристка й віддана представниця активної української молоді, яка вже близько двох років працює з Центром «Жіночі перспективи» над проєктом Women’s New Horizons, який реалізується за підтримки ООН Жінки та уряду Швеції.

– Насамперед я аспірантка та викладачка Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка». Я прагну захистити дисертацію та видати книгу про український жіночий рух. Зараз катастрофічно бракує праць щодо українського жіночого руху в історико-правовому вимірі, особливо про тих жінок, які перебували за кордоном або у вигнанні. Часом я навіть відчуваю провину перед тими зачинательками, які творили історію сто років тому, а зараз несправедливо забуті.

Я пишаюся тим, що залишаюся зі своєю альма-матер, де можу впроваджувати багато чудових ідей та проєктів. Зараз я очолюю Центр безоплатної правової допомоги в нашому Інституті. Я працюю з командою відданих студентів і студенток. Більшість – енергійні дівчата та молоді жінки. Я багато чому вчуся в них і ціную їхнє покоління, хоча між нами немає великої різниці у віці. Мої студенти та студентки добре обізнані в різних питаннях і мають відкритий розум, вільний від упереджень.

Крім того, я є заступницею керівниці Центру правових досліджень гендерної рівності в нашому Інституті.

У межах співпраці з Центром «Жіночі перспективи» я надаю первинну правову допомогу внутрішньо переміщеним жінкам у Львівській області. Серед найпоширеніших правових проблем, з якими вони стикаються, – труднощі з отриманням соціальних виплат, розлучення, встановлення факту смерті особи на окупованих територіях та отримання свідоцтва про смерть українського зразка, домашнє насильство, отримання статусу жителів гірського населеного пункту для внутрішньо переміщених осіб та підприємницька діяльність.

Спільно з Центром правових досліджень гендерної рівності ми розробили чат-бот та інформаційні матеріали про те, як безпечно перетинати кордон. Ці матеріали розповсюджувалися на вокзалах, а також всюди, де була велика кількість людей, зокрема жінок з дітьми.

Мій меседж для молодих людей в усьому світі – це вірити в себе, дослухатися до себе та йти до своєї мети. Ми маємо бути вірні собі та обов’язково підтримувати одне одного. А українську молодь я закликаю більше читати та звертати увагу на ті праці, які писалися дуже давно, але зараз є актуальними. Зверніться до доробку Ольги Кобилянської, Ірени Книш та Оксани Забужко. Твори Оксани Забужко перекладено різними мовами, тож коли зустрічаєтеся зі знайомими чи друзями з інших країн, обов’язково подаруйте їм хоча б одну її книгу. Таким чином світ буде більше знати про Україну, а українці більше дізнаватимуться про себе.


Повний текст матеріалу – на сайті ООН Жінки Україна.

Ірина Перів Ірина Перів Ірина Перів